Kuldetest av 15 biler:

Ny sjokkmåling gir dieselbilen stryk

I kulda slipper fortsatt dieselbilene ut altfor mye giftig NOx. Den verste dieselbilen har 294 ganger høyere utslipp enn den beste bensinbilen i vår store vinterbil-test.

STORE UTSLIPP I KULDE: Dieselbiler sliter fortsatt med høye utslipp av NOx, der Nitrogendioksid (NO2) er verstingen, viser vår store vintertest av 15 nye biler. Foto: Markus Pentikainen
STORE UTSLIPP I KULDE: Dieselbiler sliter fortsatt med høye utslipp av NOx, der Nitrogendioksid (NO2) er verstingen, viser vår store vintertest av 15 nye biler. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

En tysk undersøkelse friskmelder mer eller mindre dieselbilene når det gjelder utslipp av de helseskadelige NOx-utslippene, gjengitt blant annet i Nettavisen.

Men Norge og Tyskland er to forskjellig verdener når det gjelder klima. I en kald, norsk vinter, sliter mange dieselbiler fortsatt med ekstremt høye utslipp.

Det viser den store vintertesten av 15 biler som vi nylig gjorde sammen med finske Tekniikan Mailma.

Vi testet alle utslippene fra fire dieselbiler og 11 bensinbiler i laboratorium hos VVT Technical Research Centre i Finland.

Bilene ble testet i – 7 grader, først med kald motor, deretter med varm motor, etter kjøresyklusen ECE 15, som tilsvarer kjøring i byforhold. Altså, under forhold som gjenspeiler en typisk norsk vinterdag.

294 ganger høyere utslipp

Når det gjelder utslipp fra biler i kulde, er det nitrogenoksider (NOx) og små sotpartikler som er de mest problematiske. Begge har stor, negativ helseeffekt når de pustes inn.

Fortsatt er bensinbilene de beste på NOx. Mange har knapt målbare utslipp. Bilene med dieselmotor er de store synderne fordi mengden NOx som dannes øker med temperaturen i motoren. Selv med moderne renseteknikk som AD Blue og NOx katalysator, sliter mange dieselbiler med høye utslipp i kulde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer