Ny stor test av barneseter: Flere faller igjennom

Nå er de ferske resultatene klare.

GODT SIKRET: Riktig sikring av barn i bilen er svært viktig. Flere aspekter må tas med i betraktningen: Hvor sikker selve bilen er for barna i tilfelle uhell, hvor sikkert selve barnesetet er - og selvsagt at man bruker det riktig og fester det på skikkelig vis. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
GODT SIKRET: Riktig sikring av barn i bilen er svært viktig. Flere aspekter må tas med i betraktningen: Hvor sikker selve bilen er for barna i tilfelle uhell, hvor sikkert selve barnesetet er - og selvsagt at man bruker det riktig og fester det på skikkelig vis. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man skal velge barnesete til bilen, dette svært viktige sikkerhetsutstyret som beskytter det mest verdifulle man har, er det ikke nok å se på utseendet eller tenke at en dyr stol nødvendigvis må være bra.

Når det er sagt, er det god grunn til å vokte seg spesielt for billige barneseter.

Det er nyttig å huske at folkehelseinstituttet har påpekt at det er bilulykker som er hovedårsaken til alvorlige skader blant barn i Norge, og feil sikring av barn i bilen er synderen.

Her gjør foreldre farlige feil

Ny, grundig test

ADAC og ICRT har, som hvert år, gjennomført det Forbrukerrådet betegner som Europas største og grundigste barnesetetest. Og det skal sies at denne testen er svært omfattende og evaluerer en rekke ulike egenskaper ved de forskjellige stolene.

Kategoriene som evalueres er de følgende, basert på barnets vekt:

  • 0+: 0–13 kg
  • I: 9–18 kg
  • II: 15–25 kg
  • III: 22–36 kg

Ingen babyseter på topplisten

Fire av de testede setene oppnår etter denne testen en plass på Forbrukerrådets «Best-i-test»-liste. Ingen av dem er denne gangen babystoler - best av de testede babystolene er nemlig Cybex Cloud Q. Den beltefestede varianten er tildelt 73 poeng, mens varianten festet på isofix-base får 72, og det strekker altså ikke til for å komme på listen.

HER ER DE BESTE: Klikk på tabellen for full størrelse! Foto: FORBRUKERRÅDET
HER ER DE BESTE: Klikk på tabellen for full størrelse! Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


Hold deg unna disse rimelige barnesetene!

Styr unna

To av de testede kombistolene ender opp med elendige resultater (Cam Gara 0.1 og Hauck Varioguard). Også seks beltestoler har vært gjennom ADAC og ICRTs testregime. To av dem – Apramo Ostara og Heyner Protect Aero – gjør det elendig.

Les også: Barneseter til besvær

Kjemikalier

Forbrukerrådets oversikt forteller at ADAC og ICRT fant spor av flammehemmere i de to Cybex-beltestolene, men ikke nok til at stolene ble virkelig straffet. Også i babystolen Cloud Q fra samme produsent, ble det funnet flammehemmere, samt spor av PAH (polyaromatiske hydrokarboner). Mengden av disse stoffene ble imidlertid ikke bedømt for høye.

Babystolene Casualplay Sono Fix, Simple Parenting Doona og Simple Parenting Doona Isofix inneholdt imidlertid så store mengder uønskede kjemikalier at de underkjennes. Det samme gjelder kombi-småbarnstolen Hauck Varioguard og beltestolen Apramo Ostara.

Mange biler har rett og slett ikke plass!

Disse er bra

VIRVAR: Det er ikke lett å orientere seg i jungelen av barnestoler der ute. Heldigvis fører Forbrukerrådet en liste over de beste, basert på grundige, europeiske tester. Foto: PER ERVLAND
VIRVAR: Det er ikke lett å orientere seg i jungelen av barnestoler der ute. Heldigvis fører Forbrukerrådet en liste over de beste, basert på grundige, europeiske tester. Foto: PER ERVLAND Vis mer


De to erkekonkurrentene Britax og Cybex dominerer voldsomt på beltestol-fronten. Av de 20 modellene som figurerer på listen til Forbrukerrådet, er hele sju fra Britax og seks fra Cybex.

Isofix-stolen Britax Kidfix SL Sict tildeles 76 poeng, hvilket er bra. De to Britax-konkurrentene Cybex Solution M (beltefestet) og Cybex Solution M-fix (isofix) fikk 75 poeng og dermed også plasser på listen til Forbrukerrådet.

Komplette resultater finner du på ADAC's hjemmeside - den finnes imidlertid kun i tysk versjon.

Som sagt innledningsvis: Anskaffelse av et barnesete er en svært viktig kjøpsavgjørelse og vi anbefaler sterkt å gå inn på Forbrukerrådets store barneseteguide før valget tas.


Forbrukerrådets liste over de beste barnesetene

BABYSTOLER

Beste frittstående modell festet med bilbelter er Cybex Aton Q: 79 poeng

Beste base-modell festet med bilbelter er Cybex Aton Q: 81 poeng

Beste base-modell festet med isofix er Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

BAKOVERVENDTE SMÅBARNSTOLER TIL 18 KG – ISOFIX

Beste modeller er Britax Max-Fix II: 73 poeng og Plus Test-sertifisert, BeSafe iZi Kid X1 Isofix: 72 poeng og Plus Test-sertifisert BeSafe iZi Kid X3 Isofix: 70 poeng og Plus Test-sertifisert

BAKOVERVENDTE SMÅBARNSTOLER TIL 25 KG – BELTEFESTET

Beste modell er BeSafe iZi Plus (0-25 kg): Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

BELTESTOLER

Beste modell festet med bilbelter er Kiddy Guardian Pro: 75 poeng

Beste modell festet med isofix er Cybex Solution X2-fix: 78 poeng


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer