Farlig støy

Ny støyradar gir bøter

Sender bøter automatisk i posten til eieren.

NY RADAR: I Frankrike har myndighetene tatt i bruk denne støy-radaren for å gi bøter til eiere av biler og motorsykler som støyer for mye. Støy er et helseproblem på linje med passiv røyking, mener myndighetene. Foto: Amazon product advertising
NY RADAR: I Frankrike har myndighetene tatt i bruk denne støy-radaren for å gi bøter til eiere av biler og motorsykler som støyer for mye. Støy er et helseproblem på linje med passiv røyking, mener myndighetene. Foto: Amazon product advertising Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For to år siden satt franske myndigheter opp en støyradar på en lyktestolpe i byen Villeneuve-le-Roi utenfor Paris. Støy fra motorsykler og biler var blitt et helseproblem for innbyggerne. Litt senere ble det montert to i sentrale deler av Paris. Formålet var å se hvordan denne teknikken fungerte for å fange opp biler og spesielt motorsykler som støyer mer enn det som er lovlig.

Teknologien ser ut til å ha fungert bra, for etter to år med testing har myndighetene bestemt seg for å sette opp slike støy-radaren flere steder i Frankrike. Blant annet får Nice, Lyon og Bron slike installert.

Slik virker det

Etter noen flere tester og juridiske utredninger, ønsker myndighetene at de som kjører biler, motorsykler eller andre kjøretøyer som bråker for mye, automatisk skal få en bot i posten.

Radaren har fire mikrofoner som måler desibel-nivået hvert tiendels sekund og identifiserer kjøretøyet som lyden kommer fra. Den viser et bilde av en akustisk bølge med forskjellige farger bak kjøretøyet som er i bevegelse. Støy-radaren koples direkte til politiets kamera-systemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.