Fotograferer alle med mobilen i hånda

Ny teknologi avslører mobilsynderne

Flere land har tatt i bruk smarte kameraer som tar bilder av de som bruker mobiltelefon ulovlig bak rattet.

BLIR AVSLØRT: Nederlandske myndigheter har nå bestemt at det skal benyttes smarte kameraer til å fotografere dem som bruker mobiltelefonen ulovlig mens de kjører bil. Foto: Openbaar Ministerie
BLIR AVSLØRT: Nederlandske myndigheter har nå bestemt at det skal benyttes smarte kameraer til å fotografere dem som bruker mobiltelefonen ulovlig mens de kjører bil. Foto: Openbaar Ministerie Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For sikkerheten på veiene er det en viktig prioritet for myndighetene at bilførerne ikke fikler med telefonen mens de kjører. Derfor har UP mange ganger arrangert egne storkontroller for å ta dem som bryter loven på dette punktet.

Det gjør de ved å benytte kamera og linse, mens de fysisk avholder kontrollene. Dermed er det ikke alt for ofte at mobilsynderne faktisk blir tatt. Stort sett kan folk fikle så mye de vil i bilen, uten at de får noen straff for lovbruddet.

Tar automatisk bilde

Men det finnes teknologi som gjør at mobilsynderne kanskje kan endre vanene sine raskt.

Nederland blir nemlig det første landet i Europa, som tar i bruk kameraer som fotograferer alle passerende biler, for å avsløre sjåfører som bruker mobilen mens de kjører. Systemet skal se ut som de moderne kameraene som benyttes av norske bomstasjoner.

Ifølge Motor, som siterer den nederlandske påtalemakten, har Australia tidligere tatt det i bruk, og videre vurdert teknologien som en suksess.

Nå håper nederlenderne å avsløre mange flere som ulovlig benytter mobiltelefonen mens de kjører bil.

LASERMÅLING: Er du redd for at du er litt over fartsgrensa når du kjører forbi en fotoboks? Dette kommer du unna med. Bilder: NTB. Manus: Øystein Bergrud Fossum. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Kan komme til Norge?

Mange vil nok ønske en lignende teknologi mer enn velkommen i Norge, hvor vi foreløpig har andre metoder for å ta mobilsynderne.

UP-sjef Jon Steven Hasseldal forklarer overfor Dinside at det er polititjenestepersonens observasjon av førers ulovlige bruk av håndholdt mobiltelefon som er beviset for overtredelsen og grunnlaget for straffereaksjon.

– I tillegg stanses fører umiddelbart etter observert overtredelse. Det er viktig i et forebyggende perspektiv, forklarer Hasseldal.

Vegtrafikkloven om mobiltelfonbruk

§23 b - Forbud mot bruk av elektronisk utstyr i motorvogn
Departementet kan gi nærmere bestemmelser om forbud mot bruk i motorvogn av elektronisk utstyr som kan forstyrre føreren.

Kilde: Lovdata

Ikke ennå

Det ennå med andre ord ennå ikke aktuelt å ta i bruk den samme teknologien i Norge, som i Australia og Nederland.

Ifølge nederlenderne viser ikke bildene ansiktet til sjåførene, bare i området fra hender og til registreringsskiltet. Da blir nemlig noe av problemstillingen knyttet til hvem som faktisk kjørte bilen.

IKKE TIL NORGE: UP-sjef Jon Steven Hasseldal sier til Dinside at de ikke vil innføre smarte kameraer til å avsløre mobilsyndere, ennå. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
IKKE TIL NORGE: UP-sjef Jon Steven Hasseldal sier til Dinside at de ikke vil innføre smarte kameraer til å avsløre mobilsyndere, ennå. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

– Per nå har vi ingen planer om å anskaffe slikt utstyr. I Norge har veitrafikkloven primært et føreransvar, og derfor vil ikke førers ulovlige bruk av mobiltelefon ikke ramme eier av kjøretøyet, sier Jon Steven Hasseldal til Dinside.

Han vil imidlertid ikke utelukke den nye teknologien helt.

– Generelt vurderer politiet utvikling av nye metoder og bruk av teknologiske hjelpemidler, men det er ikke alltid bruken av hjelpemidler i andre land er tilpasset vår lovgivning, forklarer UP-sjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer