Ny, tøff SUV fra Ford

Bilen som gjorde SUV-begrepet alment kjent kommer i helt ny og mer tidsriktig utgave.

Foto: Ford
Foto: Ford Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før 1990 var SUV-begrepet ukjent. Man snakket om terrengbiler, firehjulstrekkere eller, i Nord-Amerika, light trucks. Så kom Ford Explorer på markedet.

Mellomstor SUV

Neida, Ford Explorer var ikke den første SUV. Men den satte for alvor fart i salget av denne typen kjøretøy som på nittitallet fortsatt gjerne var en høy stasjonsvogn på en pickup-plattform. Firehjulstrekk var gjerne tilvalg - så også på Ford Explorer, som for øvrig ble - og fortsatt blir - definert som mid-size SUV.

Tungsolgt

Men det har gått nedover med de gamle guder, og Explorer, som ble solgt i over 440.000 eksemplarer bare i løpet av år 2000, hadde i fjoråret et salg på bare noe over en tidel - litt over 50.000 biler. Den generelle nedgangen i salget av SUVer har gjort seg gjeldende i tillegg til at modellen begynte å fremstå som gammeldags på flere måter. I tillegg ble bilen offer for en lite heldig mediedekning i forbindelse med at mange eksemplarer hadde veltet - noe som viste seg å ha forbindelse med typen dekk som var montert.

Optimister

Men nå skal det bli andre boller, skal vi tro Fords PR-folk, som i anledning lanseringen av nye Explorer virkelig slår på stortromma. En PR-kampanje av sjeldne dimensjoner har rullet over det nord-amerikanske kontinentet og nyheten, som er strategisk svært viktig for Ford, har selvsagt sin egen Facebook-side. Ford går så langt som til å hevde at de med denne bilen definerer SUVen på nytt, at dette dreier seg om et tidsriktig, politisk korrekt kjøretøy, og at det miljøfiendtlige stempelet som i stadig større grad er blitt gjort SUVene til del ikke er relevant for den nye Ford-SUVen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer