Bruktbil

Ny trend: - Mye raskere

Tre billige elbiler er de mest populære bruktbilene akkurat nå. Den ene får du for under 30 000 kroner.

ELBILER MEST POPULÆRE: Nissan Leaf er den mest populære bruktbilen i Norge for tiden. Deretter følger Volkswagen e-Golf og Tesla Model 3. Foto: Rune Korsvoll
ELBILER MEST POPULÆRE: Nissan Leaf er den mest populære bruktbilen i Norge for tiden. Deretter følger Volkswagen e-Golf og Tesla Model 3. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

I år skal 500 000 nordmenn kjøpe seg en «ny» bruktbil. Det er fire ganger så mange som kjøper ny. Det kan være lønnsomt, spesielt om du er på jakt etter en elbil.

Bruktprisene har nemlig gått kraftig ned på mange. Flere merker har kuttet prisen på sine nye modeller. Det har medført at prisen på de brukte har gått ned tilsvarende.

I tillegg forsøker mange som kjøpte seg en stor, dyr, avgiftsfri elbil for et par år siden, ofte med lånte penger til lav rente, å kvitte seg med denne nå.

Det betyr at mange slike er til salgs, samtidig som færre er interessert i å kjøpe. Det presser også prisene. En gjennomgang som Finn.no har gjort av hvordan markedet har utviklet seg i 2023 viser akkurat denne tendensen.

Elbiler på topp

Nå går kjøperne for eldre og rimeligere biler, trolig for å unngå dyre lån i en presset økonomisk situasjon. De eldre og rimelige elbilene blir mer og mer populære og tilbudet begynner å bli stort.

Nå ligger det rundt 15 000 elbiler til salgs på Finn.no.

KJØPER BILLIGE BILER: - Vi ser en tydelig trend på at folk kjøper billigere og eldre biler for å slippe dyre lån, sier Terje Dahlgren i Finn.no. Foto: Finn.no
KJØPER BILLIGE BILER: - Vi ser en tydelig trend på at folk kjøper billigere og eldre biler for å slippe dyre lån, sier Terje Dahlgren i Finn.no. Foto: Finn.no Vis mer

- Blant de ti mest solgte bruktbilene i 2023, finner vi fem elektriske. De tre mest populære bruktbilene i Norge er alle elbiler. Aller mest solgt er Nissan Leaf, fulgt av Volkswagen e-Golf og Tesla Model 3. De litt eldre og rimelige elbilene selges mye raskere enn de dyre. Nå tar det i gjennomsnitt 20 dager å selge en bil som er eldre enn fem år, mens nyere biler ligger ute i 35 dager. En del av de dyreste ligger enda langer, sier bilekspert i Finn.no, Terje Dahlgren.

Billig og bra

En viktig årsak til at akkurat disse elbilene er blitt svært populære som brukt, er at det finnes mange av dem til salgs og at prisen er gunstig. Akkurat nå ligger det nesten 900 Nissan Leaf til salgs på Finn.no, mange til under 50 000 kroner. Det er 550 Volkswagen e-Golf til salgs, med priser ned mot 80 000 kroner. Og det er over 700 Tesla Model 3 til salgs, flere til rundt 250 000 kroner.

Nissan Leaf er fortsatt Norges mest solgte elbil gjennom tidene, med rundt 80 000 biler på veien. At den er populære som brukt, skyldes mer enn bare prisen, skal vi tro Nissan-sjef Anders Mamen-Lund.:

KVITTER SEG MED DE DYRE: For et par-tre år siden var det mange som kjøpe dyre, store elbiler, med lån til lav rente. Nå vil mange kvitte seg med disse, noe som har ført til at brukt-prisene har stupt. De mindre elbilene med rimelig pris, er derimot blitt bestselgere, viser tall fra Finn.no. Foto: Markus Pentikainen
KVITTER SEG MED DE DYRE: For et par-tre år siden var det mange som kjøpe dyre, store elbiler, med lån til lav rente. Nå vil mange kvitte seg med disse, noe som har ført til at brukt-prisene har stupt. De mindre elbilene med rimelig pris, er derimot blitt bestselgere, viser tall fra Finn.no. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

Holder seg godt

- Leaf er en bil som er lett omsettelig også fordi den representerer trygghet og et problemfritt bilhold. Det er mange kunder som søker akkurat dette om dagen. Leaf har vært en suksess for oss i Norge og etter 12. år, og var fortsatt den 13. mest solgte bilmodellen i Norge i fjor, sier Mamen-Lund.

Selv om elbiler blir mer og mer populære som brukt, er det fortsatt dobbelt så mange brukte fossilbiler til salgs på Finn.no. Fordi det snart ikke selges en eneste ny bensin- eller dieselbil i Norge, holder bruktprisen seg på disse fossilbilene utrolig godt, viser tallene fra Finn.no.