Ny type forsikringssvindel

Bilister advares mot en ny type utspekulert forsikringssvindel. "Flash for cash" finnes nå også i Norge.

Bilister advares mot ny type bilsvindel: "Flash for cash". En "hjelpsom" bilist blinker til deg som for å slippe deg frem, for så å krasje rett inn i deg og kreve forsikringsoppgjør. Foto: colourbox.com
Bilister advares mot ny type bilsvindel: "Flash for cash". En "hjelpsom" bilist blinker til deg som for å slippe deg frem, for så å krasje rett inn i deg og kreve forsikringsoppgjør. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge BBC advares britiske bilister mot en ny type forsikringssvindel kalt "flash for cash", eller blink for penger.

Dette er en svindeltype man også finner i Norge.

Svindlerne bruker andre bilister til å få penger ut av forsikringsselskapene. Lureriet foregår ved at svindlerne stopper i et kryss, og blinker til møtende bilister for å slippe dem frem. Deretter krasjer de rett inn i samme bilen, før de ender opp med å kreve erstatning for en rekke forhold tilknyttet ulykken.

Det som i første omgang kan se ut som en hyggelig gest fra en medtrafikant, viser seg altså å være utspekulert forsikringssvindel.

Vanskelig å bevise

I Storbritannia, hvor dette altså har blitt ganske utbredt, er det spesielt bilister som eldre og kvinner med barn i bilen som blir utsatt for denne typen svindlere.

Sakene er også vanskelig å avsløre som svindel i en eventuell tvist, fordi diskusjonen ofte koker ned til den uskyldiges ord mot svindleren.

I tillegg til krav for skader på bilen, forsøker svindlerne seg gjerne også på falske krav for personskader (som whiplash), og skader på andre passasjerer som kanskje aldri var i bilen.

Konsekvensene av forsikringssvindel er imidlertid alvorlig: Blir du tatt i løgn får du ingenting i forsikringsoppgjør, og saken blir politianmeldt. Du blir også utestengt fra forsikringsselskapet ditt.

Les også: Nye bestemmelser for vikeplikt

Svindelen gjøres også i Norge

Forsikringssvindel er utbredt, og koster forsikringsselskapene mange hundre millioner kroner hvert år. Og det er på bil vi svindler mest.

Fremprovoserte kollisjoner er noe forsikringsselskapene ikke er ukjent med. Denne nye svindeltypen er en litt annen variant av fremprovoserte påkjørsler bakfra, hvor bilen foran bråbremser - gjerne med utkoblet bremselys - for å få bilen bak til å krasje inn i seg.

Ifølge Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg, er de kjent med den nye typen bilsvindel, "flash for cash".

– Dessverre kan vi bekrefte at denne type svindel også finnes i Norge. Vår utredningsavdeling har jobbet med flere slike saker. Enkeltes kreativitet for å kunne svindle fellesskapet er stor og forsikringssvindel på dette nivået kan også ofte være en indikasjon på både hvitvasking og annen kriminell virksomhet, uttaler Stigum Olsen i Tryg til DinSide.

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, sier til DinSide at de kjenner til liknende måter å svindle på, om enn ikke akkurat denne typen.

– Vi kjenner ikke nøyaktig denne fremgangsmåten som her har vært benyttet, men det betyr jo ikke at det ikke forekommer. "Fremprovoserte" kollisjoner med uvitende motpart har vi imidlertid hatt flere tilfeller av. Det kan for eksempel være fremprovoserte påkjørsler bakfra, sier Vennesland.

– Uansett så er det veldig utspekulert, sier hun videre.

Les også: Menn er verstinger på forsikringssvindel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer