Ny type fotoboks på vei

Gjør det vanskelig å lure dem.

Fotoboksene har blitt smartere. I hvert fall blir de det snart. Det er bare å stålsette seg. Foto: Stian Gihle
Fotoboksene har blitt smartere. I hvert fall blir de det snart. Det er bare å stålsette seg. Foto: Stian Gihle Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av 2009 kommer en ny type fotoboks på norske veier. Den skal måle din gjennomsnittshastighet på en strekning, i stedet for å måle hastigheten din bare på ett punkt. Målet er lavere hastigheter og mindre trafikkfarlig kenguru-kjøring foran fotoboksene.

Se oversikten over de eksisterende fotoboksene her!Region nord, midt, vest, sør og øst.

Datatilsynet bekymret

Det nye fotobokssystemet, såkalt strekningsbasert automatisk trafikkontroll, fungerer slik at den måler kjøretøyets gjennomsnittshastighet mellom to punkter. Alle kjøretøy som passerer punktene fotograferes, og bildene av de kjøretøy som overskrider fartsgrensen sendes til Statens Vegvesen for behandling.

Bildene av alle andre kjøretøy slettes automatisk.

- Vi synes det er prinsipielle sider ved at alle skal fotograferes, sier informasjonsdirektør Ove Skåra, til DinSide Motor.

- Man kan tenke seg at når man først innfører dette kan man jo ta til orde for at man bør lagre denne informasjonen for å ta for eksempel kriminelle. Det kan sees som meningsløst å slette det. Den debatten vil veldig fort komme. Men det ville i mindre grad ha kommet dersom man ikke innførte dette, sier Skåra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer