Ny verdensrekord!

Shelby Super Cars tok fra Bugatti verdensrekorden i 2006. Nå er rekorden blitt fransk igjen.

Ny verdensrekord!
Publisert
Sist oppdatert

Vel, den er vel minst like tysk som fransk da det hovedsaklig er ingeniører innen Volkswagen-konsernet som har utviklet bilen. Men Bugatti er basert i Alsace og det var Bugattis Pilote Officiel Pierre Henri Raphanel som hentet fartsrekorden tilbake til Europa. Den siste lørdagen i juni satte han seg nemlig inn i Bugattis nyeste modell, Veyron 16.4 Super Sports, for å sette ny rekord på Volkswagens testbane Ehra-Lessien.

Amerikanerne tok rekorden

Bugatti Veyron 16.4 med sin 16-sylindrede motor med åtte liter slagvolum og fire turboladere tok i 2005 ettertrykkelig verdensrekorden fra Koenigsegg CCR (387,4 km/t), da den offisielt ble registrert med 408,5 kilometer i timen. I september 2007 mistet den rekorden igjen da SSC Ultimate Aero TT greide 412,2 km/t og tok Bugattis plass i Guinness' rekordbok.

Overhalt super-utgave

Men den 26. juni var det besluttet at Bugatti (den franskbaserte produsenten er en del av Volkswagen-konsernet), skulle sette ny rekord. Det fartsoptimiserte monsteret som skulle stå for bragden er et eksemplar av Super Sports-versjonen av Veyron. Den nye versjonen har fått en del endringer både når det gjelder motor (turboer med økt kapasitet, endret design på luftinntak og ladeluftskjøler), chassis og karosseri. Sistnevnte har fått ny fiberstruktur i karbonkomposittene som utgjør alle karosseridelene.


Mål: 425

Disse grepene har gjort det mulig å hente 1.200 hestekrefter ut av den allerede voldsomt potente motoren. Dreiemomentet er imponerende 1.500 newtonmeter. Bugatti-folkene som var til stede på Ehra-Lessien-banen denne solvarme lørdagen hadde regnet ut at en topphastighet på 425 kilometer i timen skulle være mulig.

Pulverisert rekord

Reglene for å få registrert en hastighetsrekord er ganske presise, kontrollene er strenge og det må tilbakelegges en strekning tur-retur hvor topphastigheten måles begge veier - innen en time. Det er snittet av de to målte hastighetene som blir det gyldige resultatet av rekordforsøket. Raphanel kjørte først en gang banens 9 kilometer lange rettstrekning mot nord. Målt toppfart var enda bedre enn håpet: 428 km/t! Deretter kjørte han tilbake sydover, og denne gangen ble farten målt til hele 434,2 km/t.

Snittet, 431,1 km/t er dermed den offisielle, nye fartsrekorden for produksjonsbiler, bekreftet av det tyske tekniske kontrollorganet TÜV og rekordspesialistene fra Guinness World Records.

På markedet mot slutten av året

Veyron Super Sports kommer i salg til høsten og de første fem vil komme i en eksklusiv serie, "World Record Edition". Alle de fem eksemplarene er allerede solgt. Eierne vil uansett få problemer med å sette ny fartsrekord; etter sigende for å beskytte dekkene er toppfarten på kundeeksemplarene begrenset til 415 kilometer i timen.

Uansett burde mulighetene for solide adrenalinkick være til stede...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer