Nye bestemmelser for vikeplikt

Fra 24. mai gjelder følgende endringer i trafikkreglenes bestemmelser.

Nå må trikken stoppe for gående som krysser veien når det er grønn mann. Foto: Berit B. Njarga
Nå må trikken stoppe for gående som krysser veien når det er grønn mann. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 24. mai varslet regjeringen om at flere presiseringer av trafikkreglenes bestemmelser om vikeplikt er vedtatt i statsråd. Endringene i regelverket gjelder allerede fra i dag.

Dette innebærer blant annet at bilistene i større grad må vike for syklister enn tidligere.

Les også: Vil ha flere vikepliktskilt

Må vike for syklister og fotgjengere

Samferdselsdepartementet skriver i en pressemelding at endringene er vedtatt etter en høringsrunde. DinSide har tidligere omtalt Syklistenes Landsforenings krav om nye trafikkregler for syklistenes sikkerhet, som nå til en viss grad ser ut til å være tatt hensyn til.


En av endringene i trafikkreglene, som er svært aktuell nå når sykkelsesongen er i gang for fullt, er nemlig følgende: Kjørende som vil svinge må nå vike for gående eller syklende som skal rett fram på kjørebanen eller vegens skulder.

Dessuten blir det tryggere for fotgjengere å krysse vegen når det er grønn mann:

Fører av sporvogn som vil svinge inn i veg med gangfelt, har nemlig fra i dag vikeplikt for gående når fotgjengersignalet lyser grønt.

>> Disse går det ofte galt med i trafikken

Dessuten er det vedtatt følgende presiseringer:

  • Kjørende som skal svinge inn over fortau har vikeplikt for gående og syklende som ferdes på fortauet. Tidligere var kun vikeplikten overfor gående uttrykkelig fastslått.
  • Kjørende som vil inn på eller krysse veg fra sykkelveg, gangveg eller fortau, har vikeplikt for trafikant på vegen. Denne vikeplikten gjelder ikke overfor kjørende til eller fra parkeringsplass, holdeplass, torg, eiendom, bensinstasjon, gågate, gatetun, gårdsveg eller liknende områder.
  • Les også: Ja, det er lov å sykle i kollektivfeltet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer