Lagrer forbruket ditt

Nye biler har en hemmelig dings

Alle nye biler har nå en «hemmelig» dings som samler data om forbruk og utslipp som myndighetene kan laste ned. EU vil bruke det til å avsløre juks.

VIL AVSLØRE JUKS: Opplysninger om forbruk, utslipp og kjørelengde lagres i bilen din og kan lastes ned av myndighetene. Foto: Rune Korsvoll
VIL AVSLØRE JUKS: Opplysninger om forbruk, utslipp og kjørelengde lagres i bilen din og kan lastes ned av myndighetene. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Alle biler som er solgt etter 1. januar i år skal for det første ha oppgitt et forbruk som er testet under kjøring på landeveien – ikke bare i laboratorium. I tillegg skal alle bilene ha en innebygd måler som lagrer dataene for forbruk, utslipp og kjørelengde. Også strømforbruket og rekkevidden til elektriske biler vil bli overvåket på denne måten.

Dataene skal kunne lastes ned og brukes av EU for å få vite hva bilen din bruker og slipper ut i daglig kjøring ute på veien. Målet er finne ut hvor bra eller dårlig produsentens tall stemmer med virkeligheten.

Etter VWs diesel-skandale

Den siste tiden har det vært flere «avsløringer» av hvordan ladbare hybrider har langt høyere forbruks- og utslippstall på veien, enn det fabrikken oppgir. Mange hevder at de lave, offisielle tallene er en måte å «jukse» til seg lavere CO2-avgifter og billigere nypris, mens bileieren i virkeligheten ikke tar seg bryet med å lade batteriet som forutsatt.

Også den store diesel-skandalen, der VW jukset til seg lave forbruk og utslipp for å få bilene sine godkjent i USA og Europa, har fått EU til å vedta den nye måten å måle forbruket på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer