Nye bilskilt på trappene

Dagens norske bilskilt har gjort tjeneste siden 1971, men nå kan det snart være slutt. Biler som blir registrert etter den 1. august i år vil høyst sannsynlig bli utrustet med en ny type skilt.

Publisert

Det er Vegdirektoratet som står bak ønsket om å innføre nye bilskilt i Norge. Forslaget sendes ut på høring i løpet av de nærmeste dagene, og hvis direktoratet ikke mottar tungtveiende innvendinger mot forslaget, vil de nye skiltene tas i bruk allerede den 1. august.

Ny valgmulighet

Samtidig lanserer direktoratet et forslag om myke opp reglene for bokstavkombinasjonene. I dag har bokstavene en geografisk funksjon ved at de reflekterer hvor bilen ble registrert første gang. Direktoratet foreslår nå at folk selv skal kunne velge blant bokstavkombinasjonene som er i bruk. For eksempel kan bergensere velge bokstavene "ST", uansett hvor i landet de skulle velge å bosette seg.

Begrenset valgfrihet

Forslaget åpner samtidig muligheten for at folk skal kunne velge bokstavkombinasjoner i samsvar med egne initialer. Det er imidlertid grenser for valgfriheten - du får kun velge blant de bokstavkombinasjonene som til enhver tid er i bruk. Hvis du ønsker å benytte deg av denne muligheten, må du også belage deg på å punge ut med mellom 1.000 og 2.000 kroner.

For at ordningen med fritt bokstavvalg skal kunne innføres, må det gjøres endringer i vegtrafikkloven. Lovendringer tar som kjent tid, og det er derfor lite sannsynlig at du kan velge bokstaver før godt ut i 2002.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer