Mellom-europeiske vinterdekk

– Nye dekk kan være livsfarlige

Kjøp av nye dekk på nett blir stadig mer populært. Rimelige priser frister, men mange ender opp med dekk som kan være farlige på norsk vinterføre.

DÅRLIGE VINTERDEKK: - Flere har i god tro kjøpt mellom-europeiske vinterdekk på nettet som de vil at vi skal sette på bilen. Disse har svært dårlige egenskaper på norske vinterveier, sier Per Stian Kristiansen hos Lakkproffen. Foto: Rune Korsvoll
DÅRLIGE VINTERDEKK: - Flere har i god tro kjøpt mellom-europeiske vinterdekk på nettet som de vil at vi skal sette på bilen. Disse har svært dårlige egenskaper på norske vinterveier, sier Per Stian Kristiansen hos Lakkproffen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Per Stian Kristiansen hos Lakkproffen på Årnes, har jobbet med dekk i mange år. Etter at kjøp av dekk på nettet er blitt mer populært, opplever han stadig oftere at bileiere kommer innom for å legge om dekk som ikke selges i Norge. Det kan være dekk med navn som gir inntrykk av å være bra vinterdekk, men som er bygget for milde vintre i Mellom-Europa.

– Det kommer inn folk her som har kjøpt dekk på nett som jeg vil betegne som farlige på vinterføre. De går nok bra å kjøre på i Tyskland og Frankrike, men ikke på snø og is i Norge. De store dekkprodusentene lager egne vinterdekk som er spesielt godt egnet for Norge, Sverige og Finland, forteller Kristiansen.

Ikke kjøp disse

– Nylig kom en kunde inn med dekk som het Falken Eurowinter. Han hadde kjøpt disse til to biler. Med et slikt navn er det lett å tro at dette er et godt vinterdekk.

– Det finnes imidlertid ikke i noen norske butikker jeg har klart å spore opp. Dette er et såkalt mellomeuropeisk vinterdekk, som er laget for land som Tyskland og Danmark. De kan ha mye regn og sludd, men sjelden snø- og isdekte veier vinterstid. Slike dekk kan være farlig dårlige på norsk vinterføre. Falken har også et piggfritt dekk beregnet på en tøff, nordisk vinter, men det heter Winterpeak F-Snow, sier Kristiansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer