Små elbiler

Nye elbiler til knallpris

Bilprodusentene jobber nå med å utvikle nye, små elbiler. De blir tøffere, mye billigere og får lengre rekkevidde enn de du finner i butikken i dag.

I TØFFESTE LAGET: Dette er den første konseptbil på VWs nye, lille elbil. Den har fått enormt gode tilbakemeldinger, men det spørs om VW er modige nok til å la dette utseendet gå i produksjon. Mulig den bli for spesiell for folk flest. Foto: VW
I TØFFESTE LAGET: Dette er den første konseptbil på VWs nye, lille elbil. Den har fått enormt gode tilbakemeldinger, men det spørs om VW er modige nok til å la dette utseendet gå i produksjon. Mulig den bli for spesiell for folk flest. Foto: VW Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ser vi på den norske registreringsstatistikken for de to-tre siste åra, er det store og relativt dyre elbiler fra blant andre Audi og Tesla som har dominert. Nå kommer turen til de små, rimelige bilene.

Volkswagen, Renault, Toyota, Skoda, Audi og mange andre, jobber nå med å få nye, små elektriske biler på veien.

Sjefen for VW Group, Herbert Diess slår fast at «våre små elektriske biler er godt underveis»:

- Det er fortsatt en utfordring for oss at de store bilene er mer lønnsomme, men nå er det rett tid å komme med de små elbilene, sa Dies på en pressekonferanse tidligere i år.

BILLIG: Cupra UrbanRebel skal få en pris mellom 200 000 0g 250 000. Det forutsetter at ikke inflasjonen i Europa fortsetter å stige, slik at alt blir dyrere. Foito: Cupra
BILLIG: Cupra UrbanRebel skal få en pris mellom 200 000 0g 250 000. Det forutsetter at ikke inflasjonen i Europa fortsetter å stige, slik at alt blir dyrere. Foito: Cupra Vis mer

Pris 200 000-250 000 kroner

I september sa sjefen for Volkswagen, Ralf Brandstaetter, at de jobber med å tilpasse plattformen, som blant annet VW ID. 3 bygges på, til disse småbilene. Kutt i kostnadene er helt nødvendig for å nå målet om at de nye bilene skal kunne prises et sted fra 20 000 til 25 000 euro. I norske kroner vi det si mellom 200 000 og 250 000 kroner. Det betyr at disse bilene er langt unna å måtte betale moms i Norge.

30-40 mil rekkevidde

Både Skoda og Cupra som er en del av VW-gruppen, har sine småbiler på gang. Spanske Cupa fikk nylig grønt lys for investeringer på rundt 100 milliarder kroner for å utvikle både biler og batterier. Det er med andre ord snakk om enorme investeringer. Med disse pengene skal det også brukes på de små bilene fra VW.

Størrelsen på bilene blir rett over fire meter. Til sammenlikning er for eksempel Peugeot e-208 4,05 meter lang.

Cupra-sjefen sier at deres bil får en rekkevidde på over 40 mil med den største batteripakken. Flere av de andre fabrikkene som jobber med små elbiler har antydet en rekkevidde på mellom 30 og 40 mil.

Unik Skoda

Skoda Small Concept
Skoda Small Concept Vis mer

Skodas lille elbil blir trolig den billigste av de tre småbilene fra VW-gruppen. Den skal bygges på den samme plattformen som VWs ID. Life.

Det betyr en rekkevidde på rundt 400 kilometer og forhjulstrekk. I en kommentar har Skoda-sjef Thomas Schafer uttalt at deres bil vil se helt annerledes ut enn bilen til VW – mulig med likhet til Vision X på bildet.

Det er kjent at Skoda har søkt beskyttelse for navnet Elroq. Trolig blir ikke den minste elbilen til Skoda lansert før etter VW ID. Life i 2025. Før dette tror mange at Skoda vil komme med en elbil som er omtrent like stor som dagens VW ID.3.

VW ID. Life – eller ID. 2

VW ID.Life
VW ID.Life Vis mer

Da VW viste fram konseptbilen, hadde den navnet ID. Life. Om det endelige navnet blir ID. 2, slik det bør på en bil som er i klassen under ID. 3, vet vi ikke.

Bilen blir omtrent like stor som dagens Polo – det vi si rundt fire meter. VW tenker seg en pris mellom 20 000 og 25 000 euro.

Den får trolig et batteri på rundt 57 kWt, som skal holde til en rekkevidde på 400 kilometer. Elmotoren, som yter 231 hester, skal også være flyttet til fronten av bilen. Ikke bak som på ID.3.

Toyotas neste elbil

Toyota Small Crossover
Toyota Small Crossover Vis mer

Det som Toyota foreløpig kaller Small Crossover, er en liten bil som blir en mellomting mellom en SUV og en vanlig personbil. Med denne tar Toyota kampen opp mot blant annet Peugeot e-208. Ifølge Toyota skal den bli svært effektiv, med et forbruk på bare 1,25 kWt per mil.

Vi trodde i utgangspunktet at bilen skulle lanseres allerede neste år. De siste ukene har imidlertid Toyota kjørt en offensiv mot media med konseptbilen bZ Compact SUV. Det kan betyr at denne kommer først og at vi må vente på Small Crossover til 2024.

Renault 5 Electric

Renault 5 Electric
Renault 5 Electric Vis mer

Renault har blitt nostalgiske og sett på en gammel bestselger når de lager sin neste elbil. Den er kraftig inspirert av Renault 5, som ble lansert i 1972.

Rundt 1980 var den en av de mest solgte bilene i verden. Den nye elbilen vises etter planen fram offentlig om ett år. Det betyr at utseendet allerede er spikret og sikkert ikke veldig forskjellig fra det du ser på dette bildet. Som du også kan se blir bilen litt større enn gamle modell 5.

Nissan Micra blir elektrisk

Nissan Small Electric
Nissan Small Electric Vis mer

Etter introduksjonen av Ariya nå i høst, blir Nissans neste elektriske elbil en etterfølger til dagens Micra. Den skal bygges i Frankrike på en helt ny plattform som også Renaults nye lille elbil, inspirert av gamle Renault 5, skal bruke.

Denne plattformen har plass til et batteri som vil gi en rekkevidde på opp til 40 mil. I tillegg skal den ifølge Nissan redusere kostnadene for bilene med 33 prosent sammenliknet med dagens Renault Zoe. Elektriske Micra kommer på veien om to år.

Cupra UrbanRebel

Cupra UrbanRebel
Cupra UrbanRebel Vis mer

Cupras nye elbil, som foreløpig har fått navnet UrbanRebel, kan bli en av de tøffeste, små elbilene. Konseptbilen på bildet ser ut til å være nesten produksjonsklar.

Cupra-sjef Wayne Griffith sier at bilen vil får en rekkevidde på 44 mil med den største batteripakken. En motor på 100 kW/136 hester, sørger for framdriften. Denne bilen kommer neppe før om et par år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer