Endrede fartsgrensene på sjøen i 2022

Nye fartsgrenser

Et omfattende nytt statlig regelverk for fartsgrenser på sjøen trådte i kraft fra og med 1. januar i år. Enkelte skilt kan dermed være utdatert.

FARTSGRENSE: I år må båtførere være obs på de nye fartsgrensene på sjøen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FARTSGRENSE: I år må båtførere være obs på de nye fartsgrensene på sjøen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye forskriften fra Kystverket innebærer at 125 lokale fartsforskrifter i 95 kommuner oppheves.

– Dette betyr at det vil være nye fartsgrenser i en del områder. Sjekk gjerne kartet som viser regulering av fart for næringsfartøy, og kartet som viser fartsgrenser for fritidsfartøy, sier Sven Martin Tønnessen, direktør for transport, havn og farlei i Kystverket.

Kystverket regulerer fart for fritidsfartøy i hoved- og biled og for næringsfartøy, mens det er kommunene selv som regulerer fart for fritidsfartøy i kommunens eget sjøområde

TEST: Renault Zoe ble slaktet i ny krasjtest. Video: EuroNCAP. Vis mer

Sjøfartsdirektoratet varsler om at sjøfarende i en periode fram mot våren kan oppleve at skiltene som viser fartsgrensen ikke er korrekte.

– Dette skyldes at både Kystverket og kommunene trenger noe tid for å få gjort de nødvendige endringene på skiltene, fortsetter Tønnessen.

De nye statlige fartsreguleringene finner man på Lovdata. Kommunale fartsgrenser må man finne hos kommunene.

Nye regler neste år

Også neste år blir det endringer for å ferdes på sjøen, når regjeringen innfører krav om eget høyhastighetsbevis for førere av fritidsbåter og vannskutere som kan oppnå en hastighet på 50 knop eller mer.

Det nye førerkortet, eller «kompetansebeviset», vil kreve at man har gjennomført både en teoretisk og en praktisk del.

Regjeringen har foreslått at det trer i kraft i 2023. Dette for å gi båtførere og kurssentre tid til å innrette seg.

– Nå skal det stilles strengere kompetansekrav til de som kjører fritidsbåter med høy fart. Regjeringens overordnede målsetting med båtpolitikken er å legge til rette for et trygt båtliv, og vi har en visjon om at det ikke skal skje ulykker med omkomne eller hardt skadde med fritidsbåt. Derfor gjør vi disse endringene, uttalte daværende næringsminister Iselin Nybø (V) da de nye reglene ble lagt frem i september i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer