Endrede fartsgrensene på sjøen i 2022

Nye fartsgrenser

Et omfattende nytt statlig regelverk for fartsgrenser på sjøen trådte i kraft fra og med 1. januar i år. Enkelte skilt kan dermed være utdatert.

FARTSGRENSE: I år må båtførere være obs på de nye fartsgrensene på sjøen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FARTSGRENSE: I år må båtførere være obs på de nye fartsgrensene på sjøen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye forskriften fra Kystverket innebærer at 125 lokale fartsforskrifter i 95 kommuner oppheves.

– Dette betyr at det vil være nye fartsgrenser i en del områder. Sjekk gjerne kartet som viser regulering av fart for næringsfartøy, og kartet som viser fartsgrenser for fritidsfartøy, sier Sven Martin Tønnessen, direktør for transport, havn og farlei i Kystverket.

Kystverket regulerer fart for fritidsfartøy i hoved- og biled og for næringsfartøy, mens det er kommunene selv som regulerer fart for fritidsfartøy i kommunens eget sjøområde

Sjøfartsdirektoratet varsler om at sjøfarende i en periode fram mot våren kan oppleve at skiltene som viser fartsgrensen ikke er korrekte.

– Dette skyldes at både Kystverket og kommunene trenger noe tid for å få gjort de nødvendige endringene på skiltene, fortsetter Tønnessen.

De nye statlige fartsreguleringene finner man på Lovdata. Kommunale fartsgrenser må man finne hos kommunene.

Nye regler neste år

Også neste år blir det endringer for å ferdes på sjøen, når regjeringen innfører krav om eget høyhastighetsbevis for førere av fritidsbåter og vannskutere som kan oppnå en hastighet på 50 knop eller mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.