Elbil

Nye laderkrav

– Dette gjør elbilladingen sikrere og det er viktig og bra, sier Jan Tore Gjøby, ladeekspert i NAF.

ELBILLADING: Nå må du ladestasjon for å lade elbilen hjemme. Foto: Shutterstock/NTB
ELBILLADING: Nå må du ladestasjon for å lade elbilen hjemme. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det ikke nok å installere en vanlig stikkontakt med for eksempel jordfeilbryter type B om du ønsker å lade elbilen din hjemme. I den nyeste versjonen av elforskriften NEK 400 strammes det nå inn for hjemmelading.

NEK 400 oppdateres hvert fjerde år, og i 2022-oppdateringen er ordinære stikkontakter og industrikontakter fjernet som alternativer for lading av elbiler. Fra nå av er du nødt til å montere en ladestasjon for å lade bilen hjemme på lovlig vis, skriver NAF i en pressemelding.

Endringen gjelder fra 1. juli i år, og for ordens skyld gjelder dette installasjon av nye ladestasjoner ettersom normen ikke har tilbakevirkende kraft.

FUNKSJONER: På Volkswagens elbiler i ID.-serien har de nå lagt inn en stilig funksjon – nemlig ID.Light. Video: Øystein Bergrud Fossum / Rune M. Nesheim. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

– Dette handler om sikkerhet. En riktig installert ladestasjon er en mye sikrere ladeløsning enn en stikkontakt. Den tåler mer strøm og ladestasjoner har mange ekstra sikkerhetsfunksjoner som gjør ladingen tryggere. Alle nødvendige sikkerhetsfunksjoner er innebygd i systemet, sier Jan Tore Gjøby, rådgiver for lading og infrastruktur i NAF, i en pressemelding.

– Økt sikkerhet

Gjøby har vært med på å utarbeide den nye installasjonsnormen og mener de nye kravene om ladestasjon fjerner faren for varmgang og brann.

– Det er mange som lader bilen på natta når hele familien ligger og sover. Derfor må vi redusere mulighetene for feil og mulig brann til et minimum. Lading på ladestasjoner vil øke sikkerheten betraktelig sammenliknet med den tradisjonelle stikkontakten,

Ta det med i regnestykket

Han anbefaler alle som vurderer elbil og som ikke har opplegg for hjemmelading på plass, om å legge inn montering av ladestasjon i bilbudsjettet.

– Dette har alltid vært lurt, men nå må du det faktisk også for å lade lovlig hjemme, sier Gjøby.

Pris på ladestasjon og installasjon avhenger fra modell til modell, men Easee og Zaptec Go, som er to av de mer populære hjemmeladerne i Norge, koster ifølge selskapenes nettsider 14 000 kroner ferdig montert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer