Elbil

Nye laderkrav

– Dette gjør elbilladingen sikrere og det er viktig og bra, sier Jan Tore Gjøby, ladeekspert i NAF.

ELBILLADING: Nå må du ladestasjon for å lade elbilen hjemme. Foto: Shutterstock/NTB
ELBILLADING: Nå må du ladestasjon for å lade elbilen hjemme. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det ikke nok å installere en vanlig stikkontakt med for eksempel jordfeilbryter type B om du ønsker å lade elbilen din hjemme. I den nyeste versjonen av elforskriften NEK 400 strammes det nå inn for hjemmelading.

NEK 400 oppdateres hvert fjerde år, og i 2022-oppdateringen er ordinære stikkontakter og industrikontakter fjernet som alternativer for lading av elbiler. Fra nå av er du nødt til å montere en ladestasjon for å lade bilen hjemme på lovlig vis, skriver NAF i en pressemelding.

Endringen gjelder fra 1. juli i år, og for ordens skyld gjelder dette installasjon av nye ladestasjoner ettersom normen ikke har tilbakevirkende kraft.

– Dette handler om sikkerhet. En riktig installert ladestasjon er en mye sikrere ladeløsning enn en stikkontakt. Den tåler mer strøm og ladestasjoner har mange ekstra sikkerhetsfunksjoner som gjør ladingen tryggere. Alle nødvendige sikkerhetsfunksjoner er innebygd i systemet, sier Jan Tore Gjøby, rådgiver for lading og infrastruktur i NAF, i en pressemelding.

– Økt sikkerhet

Gjøby har vært med på å utarbeide den nye installasjonsnormen og mener de nye kravene om ladestasjon fjerner faren for varmgang og brann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.