Endringer i EU-kontrollen

Nye regler kan gi langt dyrere EU-kontroller

Fra februar 2019 endres også reglene for når bilen din skal inn.

NYE REGLER: EU-kontrollen endrer regler, og kan bli dobbelt så dyrt. Foto: Fred Magne Skillebæk
NYE REGLER: EU-kontrollen endrer regler, og kan bli dobbelt så dyrt. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til nå har det vært siste siffer som har fortalt når bilen din skal inn på EU-kontroll. Ikke før har mange lært seg dette, så endres regelverket igjen.

Fra februar vil kontrollfristen bestemmes av dato for førstegangsre- gistrering og siste godkjente kontroll, uavhengig av tallene i registreringsnummeret ditt.

Avdelingsdirektør Henning Harsem i Statens vegvesen forteller at de fleste bileiere med dette kan få bilen kontrollert når de vil, så lenge den blir godkjent innen to år etter forrige godkjenning.

Når skal din bil inn?

Svaret er enkelt: Hvert år er gjennomføres det over 2 millioner EU-kontroller i Norge, og man kan ikke endre regelverket for alle disse samtidig.

Derfor endres ordningen for din bil etter neste kontroll.

Da settes neste kontrollen igjen til fire eller to kalenderår etter at du har hatt den første pålagte kontroll.

- Det er ikke slik at alle biler plutselig får ny frist i februar. Den fristen du har gjelder til det gjennomføres en ny kontroll, forklarer Harsem.

Samme frekvens

Kontrollintervallene forblir de samme som i dag, det vil si at personbiler stort sett skal inn første gang etter fire år og deretter annethvert år, mens kjøretøy over 7.500 kilo skal inn hvert år.

Det blir også nye krav om en egen opplæring for dem som utfører EU-kontrollen.

- I dag er det bare krav til virksomheten som utfører kontrollen, men nå blir det krav om opplæring og personlig godkjenning av nye kontrollører og tekniske ledere. Målet er bedre, likere og mer trafikksikre kontroller, sier Harsem.

For de som allerede jobber som kontrollører og tekniske ledere i dag vil det bli en egen overgangsordning.

Kan bli langt dyrere

Det er ikke mer enn et par år siden sist EU innførte nye og strengere regler for EU-kontrollen – eller Periodisk Kjøretøykontroll som den egentlig heter. Antall sjekkpunkter ble utvidet fra 85 til rundt 150, med tilsvarende økt tidsforbruk og en prisøkning fra rundt 500 til 1.000 kroner.

Nå blir den etter alt å dømme enda dyrere.

Det som nå skjer er at personellet som gjennomfører kontrollene må igjennom egne kurs med teori og praksis. Til sammen er det ni timer teori og 14 timer praktisk opplæring.

Det er EU som krever dette og Vegdirektoratet som har ansvaret for å påse at kursene gjennomføres innen 20. mai 2021.

– Målet er at EU-kontrollene skal gjennomføres på en mer profesjonell måte, sikre like rutiner hos alle verksteder og NAF-sentre, slik at bilene tilfredsstiller de sikkerhetsmessige og miljømessige kravene som er satt. Du som bileiere kommer ikke til å merke mye til de nye reglene, bortsett fra at prisen på kontrollen kommer til å øke ytterligere. Å gjennomføre det påkrevde kurset vil koste rundt 10.000 kroner per person. I tillegg kommer bortfall av arbeidsinntekt for de som dem som er borte på kurset.

Aktører i bransjen har antydet at prisen for en EU-kontroll kan komme til å doble seg i forhold til dagens pris, sier Jarl Tyldum, som er ansvarlig for kjøretøykontrollen hos NAF.

– For oss i NAF, som er en av de store, profesjonelle aktørene og gjennomfører rundt 100.000 EU-kontroller i året, går nok dette greit. For små verksteder kan kostnaden bli så stor at de kutter ut EU-kontrollene, sier Tyldum.

Krav om kontroll av traktorer

Fra 2021 blir det også krav om kontroll av traktorer med hastighet over 40 km/t.

- Disse traktorene skal inn første gang etter fire år og deretter hvert annet år, og reglene gjelder traktorer som hovedsakelig brukes til transport eller arbeid på offentlig vei. Har du traktor som bare brukes på offentlig vei i egentransport i primærnæring, kan du få unntak fra kravet om kontroll, sier Harsem.

Oppdatert 30.11.2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer