Bruktimport og kilometerstand

Nye regler skal stoppe kilometersvindelen

På så mange som halvparten av bilene som brukt-importeres til Norge kan kilometertelleren være skrudd tilbake, viser en rapport fra EU.

Importvinner: Nissan Leaf er Norges mest solgte bil - både nyregistrert i Norge og som bruktimportert. Nå advares det om at biler fra utlandet kan oppgi feil kilometer. Foto: Nissan
Importvinner: Nissan Leaf er Norges mest solgte bil - både nyregistrert i Norge og som bruktimportert. Nå advares det om at biler fra utlandet kan oppgi feil kilometer. Foto: Nissan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor ble det brukt-importer over 21.000 biler til Norge, så langt i år rundt 10.000 biler. Tyskland er tradisjonelt det landet hvor de fleste bilene kommer fra.

En undersøkelse EU har gjennomført viser at det er trikset med kjørelengden på mellom 30 og 50 prosent av alle bruktbilene som går ut av Tyskland. Kilometerstanden er skrudd tilbake for å øke verdien på bilen.

Totalt er det snakk om svindel for mellom 50 og 90 milliarder kroner, ifølge EU-rapporten.

Norges Automobil-Forbund har tidligere beregnet at dette koster norske forbrukere mellom 2 og 5,3 milliarder kroner hvert eneste år.

Nå foreslår transportkomiteen i EU at det innføres nye regler som skal gjøre det vanskeligere å klusse med bilenes kjørelengde.

- Nesten ny og skranglete

- Kjøper du en brukt-importert bil hos en ikke-merkeforhandler, er det god grunn til å være oppmerksom på de forholdene som denne rapporten avslører. Står det 45.000 kilometer på telleren og bilen føles skranglete i for- og bakstilling når du prøvekjører, er det grunn til å stille selgeren noen kritiske spørsmål. Eller styre unna hele handelen, sier Audun Bergerud, teknisk konsulent i NAF.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer