Endringene har vært etterspurt. Flere har påpekt at kommunene har praktisert tildeling av såkalte HC-kort ulikt. Det har vært behov for klarere regler, blant annet fordi sykdomsbildet som er grunnlaget for søknadene, varierer mer enn før.
- De nye retningslinjene er ment å støtte kommunene i deres behandling av søknader, gi informasjon til brukere og bidra til likere behandling av saker mellom kommunene, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).
Retningslinjene er laget i samarbeid med representanter fra Norges parkeringsorganisasjon Norpark, Oslo kommune, Norsk Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Nå kommer smellen
Mangel på plasser
Tilbudet om parkeringskort gjelder både bilførere og passasjerer som har problemer med å gå.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon krevde tidligere i høst at det blir opprettet flere parkeringsplasser fordi ordningen trolig vil gi flere HC-kort.
I september var det 59.627 gyldige HC-kort i Norge, men bare 15.250 HC-plasser var registrert i det landsdekkende Parkeringsregisteret, ifølge Dagsavisen.
- Med de nye retningslinjene vil det bli enklere for saksbehandlerne i kommunene å håndtere søknader om HC-kort, sa seniorrådgiver Cato Lie i FFO den gang.
Ifølge forskriften skal det finnes et «tilfredsstillende antall» reserverte HC-plasser på alle områder som omfattes av parkeringsforskriften. Men et parkeringsselskap har ikke plikt til å avsette mer enn 4 prosent av plassene.

Fikk sjokkregning
Hjelp til vurdering
Det presiseres at ordningen gjelder i hele landet, også i kommuner der det generelle parkeringstilbudet er godt. Lik praksis i alle kommuner skal tilstrebes, heter det videre.
- For mange forflytningshemmede er parkeringstillatelse svært viktig for å kunne opprettholde mobiliteten, blant annet knyttet til jobb og skole, påpeker Nygård.
Kommunene må bruke skjønn når de behandler søknader om P-tillatelser for forflytningshemmede. Nå skal retningslinjene gi veiledende rammer for denne skjønnsutøvelsen.