Skilt på flere språk

Nye skilt inntar Nord-Norge

Nå nærmer det seg 180 nye skilt med kvenske og samiske navn langs norske veier.

NYTT SKILT: Navnet er gammelt, men samiske Strávnjunnje er nytt på skiltet ved Innhavet i Hamarøy kommune i Nordland. Foto: Statens vegvesen
NYTT SKILT: Navnet er gammelt, men samiske Strávnjunnje er nytt på skiltet ved Innhavet i Hamarøy kommune i Nordland. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert

Ja. Det er naturligvis i Nord-Norge det nå blusser opp med nye skilter, med - for mange søringer - uforståelige ord. Mussere, Fuossko, Áhkánjárga og Kirkkoniemi. Det er ifølge Statens vegvesen bare fire av navnene som har dukket opp på de blå skiltene langs vegen i 2019, på steder som på norsk heter Mosjøen, Fauske, Narvik og Kirkenes.

Til sammen skal om lag 180 nye steder i Nord-Norge allerede ha fått, eller er i ferd med å få, skilt med navn på samisk eller kvensk det siste året. Dermed har Vegvesenet tatt en opprydning i det de kaller tidligere forsømmelser og feiltolkninger av regelverket for skilting av stedsnavn.

Nederst i artikkelen kan du se hele oversikten over de nye flerspråklige skiltene, som enten er satt opp eller skal settes opp.

Forbigått

Avgjørelsen om å skilte på samisk var nemlig lenge overlatt til den enkelte kommune. I 2017 ble det konkludert med at dette har ført til en forbigåelse av samiske rettigheter. Etter flere tiår med feiltolkning av lovverket hadde dermed bare et fåtall av byer og tettsteder i Norge vært skiltet med stedsnavn på samisk. Dette har altså Vegvesenet tatt skikkelig tak i nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer