Nytt drivstoff med null utslipp

Og billig skal det visst også være.

NULL UTSLIPP: ZERO ønsker at alle biler som selges i 2020 skal være ladbare hybrider eller nullutslippsbiler.  Foto: Colourbox
NULL UTSLIPP: ZERO ønsker at alle biler som selges i 2020 skal være ladbare hybrider eller nullutslippsbiler. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva om bilen din kunne gå på et drivstoff som ikke gir annet utslipp enn vann og som ikke koster mer enn et 5-6 kroner literen?

Ønsketenkning? Nei, ikke ifølge forskere i Cella Energy. Om tre til fem år kan det bli virkelighet, sier de til Daily Mail.

Komplisert teknologi

Det dreier seg som du sikkert har skjønt om hydrogen som drivstoff. For å omdanne hydrogen til energi må gassen forbrennes, eller reagere med oksygen i en brenselcelle. I flere år har forskere rundt omkring jobbet for å finne løsninger som gjør det trygt og billig å la biler kjøre på hydrogen. Det har vist seg å være en utfordring. Den eneste måten å få pakket hydrogen slik at den kan brukes i en biltank har vært å bruke veldig høyt trykk eller veldig lave temperaturer.

Mens du venter: Seks tips som kan kutte drivstoffutgiften med 20 prosent

Pakker hydrogenet

Men nå skal Cella Energy ha knekt koden. Selskapet har sammen med London Centre for Nanotechnology ved University College London og Oxford University funnet en måte å pakke hydrogen i små "perler" som kan pumpes som en væske. Dermed er det mulig å fylle opp bensinstasjoner med hydrogen i pumpene i stedet for bensin, for dette drivstoffet skal kunne brukes i vanlige bensinmotorer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer