Cupra

Nytt europeisk bilmerke i Norge

Og takket være attraktiv elbil, kan det få en pangstart!

POTENSIELL STORSELGER: Det helt nye bilmerket Cupra skal lanseres i Norge og takket være denne elbilen, kan det klatre høyt på saltsstatistikken. Foto: Cupra
POTENSIELL STORSELGER: Det helt nye bilmerket Cupra skal lanseres i Norge og takket være denne elbilen, kan det klatre høyt på saltsstatistikken. Foto: Cupra Vis mer
Publisert

Det spanske bilmerket Seat har ikke fått det helt til etter at de ble relansert i Norge i 2017. Siden de var ute av det norske markedet, ble det rullet ut testprosjekt for å selge biler på en ny måte for Volkswagen-gruppen: Via nettet.

Erfaringene som blir gjort i Norge, avgjør hvordan man gjør det i resten av verden.

ET ALTERNATIV TIL VW I.D. 3. Det skal ikke rare fantasien til å se at El-Born er en mer sporty tokning av VW's store salgshåp for årene som kommer. Foto: Cupra.
ET ALTERNATIV TIL VW I.D. 3. Det skal ikke rare fantasien til å se at El-Born er en mer sporty tokning av VW's store salgshåp for årene som kommer. Foto: Cupra. Vis mer

Vi kan så langt konkludere med at Tesla har hatt langt større suksess med få fysiske salgssteder og utbredt netthandel enn hva Seat har, men det skyldes selvfølgelig i stor grad at Tesla har hatt produkter folk har ivret etter å få.

Nytt merke

Cupra, som tidligere var en del av Seat-merkevaren, står nå på egne ben. Med den nye administrerende direktøren, Wayne Griffiths i spissen, åpnet de nylig et nytt og hypermoderne hovedkvarter kun et steinkast unna Seats hovedkvarter i Martorell.

SPORTY: Bronse og Alcantara er blanta elementene som gjør El-Born ekstra Sporty. Foto: Cupra
SPORTY: Bronse og Alcantara er blanta elementene som gjør El-Born ekstra Sporty. Foto: Cupra Vis mer

Foreløpig baseres Cupra-modellene seg på ordinære Seat-modeller, men de får helt egen logo, nok designelementer til å gjøre dem langt mer attraktive, og modellene med hybrid- og bensindrevet drivlinje får utelukkende spreke motoralternativer.

LADBAR: Leon finnes både i stasjonsvogn og kombi og selv om den fås med 300 hk bensinmotor og firehjulstrekk, vil den trolig bare markedsføres med forhjulsdrevet ladbar hybrid og forhjulstrekk. Foto: Cupra
LADBAR: Leon finnes både i stasjonsvogn og kombi og selv om den fås med 300 hk bensinmotor og firehjulstrekk, vil den trolig bare markedsføres med forhjulsdrevet ladbar hybrid og forhjulstrekk. Foto: Cupra Vis mer
BARE BENSIN: Ateca er noe mindre enn VW Tiguan og med 300 hester, vil denne oppleves viril. Foto: Cupra
BARE BENSIN: Ateca er noe mindre enn VW Tiguan og med 300 hester, vil denne oppleves viril. Foto: Cupra Vis mer

Foreløpig finnes SUV-en Cupra Ateca med 300 hester og Cupra Leon med den velkjente hybridteknologien man finner i Audi, Skoda og VW.

Det vil si en 1,4 liters fossilmotor med ekstra elmotor mellom denne og girkassa. Forhjulstrekkeren får 245 hester, akkurat det samme som den nært forestående Skoda Octavia RS.

Men det skjer nye ting også. Cupra Formentor blir en egen modell bare for Cupra og blir en direkte konkurrent til VW T-Roc R.

Den blir tilgjengelig med samme motor, altså en toliters turbomotor med 310 hester og den får firehjulstrekk.

Seat Mii electric og Seat el-Born electric på Frankfurt IAA 2019 Vis mer

Det er ingen grunn til å tro at den blir mindre kjøreglad enn sitt søskenbarn, og skal vi være helt ærlig, så synes vi den ser frekkere ut også.

Formentor blir også tilgjengelig med samme drivlinje som Cupra Leon, altså 245 hk og forhjulstrekk med lademuligheter. Det er mulig det bare blir denne modellen som blir tilgjengelig i Norge, på grunn av gunstig pris. Det er i såfall synd for entusiastene.

KOMMER: Cupra Formentor får enten 245 ladbare hester og forhjulstrekk eller 310 hester og firehjulsdrift. Foto: Cupra
KOMMER: Cupra Formentor får enten 245 ladbare hester og forhjulstrekk eller 310 hester og firehjulsdrift. Foto: Cupra Vis mer

Starter med elbil

Men det er elbilen el-Born som blir grunnen til at Cupra fort kan bli et større bilmerke enn Seat i Norge. Seat har nemlig bestemt at deres første elbilen el-Born skal selges under Cupra-logoen.

El-Born ble vist første gang på bilmessen i Geneve i fjor. Den baseres på VW ID.3 og har så og si identiske mål og prestasjoner.

Mens designen på VW er glatt og kanskje mer moderne, kjører Seat på med kantete, røff og sporty design.

Direktør for Seat Norge i Harald A. Møller AS, Ole Kristian Ågotnes, har uttalt at designen og prisen vil være to konkurransefortrinn.

FREMTIDEN: SUV- er fremtiden og slik ser Cupra for seg sin konkurrent til VW ID.4 og Skoda Enyaq. Foto: Cupra
FREMTIDEN: SUV- er fremtiden og slik ser Cupra for seg sin konkurrent til VW ID.4 og Skoda Enyaq. Foto: Cupra Vis mer

Prisen fortelles det imidlertid ikke noe konkret om ennå, men Seat har priset sin minste elbil Mii langt lavere enn tilsvarende VW e-Up! De har også hatt noen spenstige leasingavtaler, så vi kan trolig forvente tilsvarende stunt under lanseringen av El-Born også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer