På norske veier?

Nytt kamera tar mobil-syndere

Et nytt høyteknologisk kamera med kunstig intelligens knipser alle som bruker mobilen bak rattet. Flere EU-land tar det nå i bruk.

KNIPSER MOBIL-SYNDERE: Det nye, mobile kameraet kjenner igjen bilister som bruker mobilen og knipser bilde automatisk. Foto: Polizei Rheinland-Pfalz
KNIPSER MOBIL-SYNDERE: Det nye, mobile kameraet kjenner igjen bilister som bruker mobilen og knipser bilde automatisk. Foto: Polizei Rheinland-Pfalz Vis mer
Publisert

Bildene er tydelige: En mann holder mobilen i hånda og leser trolig en tekstmelding. En annen snakker i telefonen. Uoppmerksomhet bak rattet er en av de vanligste årsakene til ulykker på norske veier. Bruk av mobiltelefon får ofte skylda. Dette er også ett av områdene politiet har spesielt fokus på nå i sommer.

Slik er det også i flere andre europeiske land. I Nederland er det utviklet et mobilt kamera, eller «fotoboks» om du vil, som automatisk oppdager og knipser sjåfører som bruker mobilen under kjøring. I sommer tar også tysk politi i bruk dette kameraet som kalles Monocam. Først i en seks måneders prøveperiode på utvalgte motorveier.

Objektive bevis

- Fra 2023 skal det være kontinuerlig drift i hele Rheinland-Pfalz, sier politibetjent Matthias Emmerich fra Trier-politiet til AutoBild.

Med den nye teknologien har man for første gang en automatisert mulighet til å registrere bilister som bryter mot mobilforbudet. Og på en slik måte at materialet ville stå seg i retten: «Nå har vi objektive bevis», ifølge Emmerich.

Brukes i flere land

Monocam er allerede i bruk i Nederland. I delstaten New South Wales i Australia har det vært i bruk i tre år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer