Nytt kinesisk merke satser mot Europa

Kineserne er helt i startgropen av sin Europa-satsning. Kanskje kan nye Qoros GQ3 gjøre susen?

GQ3 er første modell ut fra den ferske produsenten Qoros Foto: Qoros
GQ3 er første modell ut fra den ferske produsenten Qoros Foto: Qoros Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det begynner å bli noen år siden vi først ble oppmerksom på kinesiske biler som potensielle eksportobjekter også mot det europeiske markedet. Men dårlige produkter og en design som ikke har passet europeiske kunders smak har gjort det vanskelig. Ikke minst har sikkerhetsnivået vært for dårlig, selv om de har vist klare fremskritt her.

Men kineserne er i ferd med å forbedre seg på flere områder, og tidligere erfaring fra andre asiatiske produsenter viser at man ikke skal avskrive nye aktører før de får sanket tilstrekkelig med erfaring.

Første modell

I alle fall satser den ferske produsenten Qoros friskt. De ble etablert i 2007 og er et resultat av samarbeid mellom kinesiske Chery Automobile og israelske Israel Corporation. De satser mot det kinesiske og europeiske markedet. GQ3 er deres første modell, men flere er på vei. Også elbiler og hybrider, i følge produsenten selv.

Kompakt sedan

Så hva slags bil er GQ3? En relativt kompakt sedan, av omtrent samme type som Skoda Octavia og Volkswagen Jetta. Designmessig er den mer i tråd med biler fra de store produsentene på det europeiske markedet, uten å være en ren kopi, slik vi har sett fra Kina mange ganger tidligere.


Interiørkvalitet

Produsenten lover interiørkvalitet på nivå med europeiske biler, og en ny standard for biler produsert i Kina. Det får vi nesten komme tilbake til ved anledning, men at man har anstrengt seg for å ta et skritt eller to oppover, virker tydelig. Blant høydepunktene er for eksempel en åtte tommer stor trykkskjerm med internettilkobling og betjening av øvrige funksjoner i bilen.

Går for full pott

På sikkerhetsfronten hevder produsenten at de forventer full pott i både kinesiske og europeiske kollisjonstester. I praksis betyr det fem av fem stjerner i Euro NCAP. Om de får til det, gjenstår å se. Det vil i så fall være et svært viktig skritt fremover. Alt annet enn fem stjerner i Euro NCAP er krise for dagens nybiler.

Les også: Jeep mislykkes i krasjtest.

Navnet

Navnet GQ3 forklares for øvrig slik: "G" står for sedan og vil betegne alle sedanmodellene fremover. "Q" referer til Qoros og vil brukes som bokstav nummer to i alle modellbetegnelser fra produsenten. 3-tallet indikerer til slutt hvilket segment det er snakk om. Siden vi her snakker om C-segmentet, er 3 tallet som er blitt valgt.

Kommer til Genève

Qoros GQ3 får sin offisielle debut på bilutstillingen i Genève i mars i år. På det europeiske markedet kommer den mot slutten av året. Qoros har ingen norsk importør så her må du ikke forvente å se så mange biler med det aller første. Men så er bilmerket også helt nytt, og dersom produktene viser seg å holde mål, kan man kanskje håpe at noen tør ta sjansen.

Vi gleder oss i alle fall til å ta en nærmere titt på bilen i Genève. Frem mot utstillingen blir også de tekniske dataene på bilen kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer