Vintervask av bilen

Ødelegger bilen

Selv om det er vinter og kaldt må du vaske bilen jevnlig. Hvis ikke begynner salt og rust å spise opp bilen din.

RIKTIG VINTERVASK: Salting av veiene er et nødvendig onde. Følger du noen enkle tips, er det fullt mulig å vaske bilen ren selv om det er minusgrader ute. Foto: Rune Korsvoll
RIKTIG VINTERVASK: Salting av veiene er et nødvendig onde. Følger du noen enkle tips, er det fullt mulig å vaske bilen ren selv om det er minusgrader ute. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Mange er redde for å vaske bilen om vinteren. Kuldegradene skremmer og det er ikke alltid like behagelig å gjøre jobben. I en undersøkelse som NAF har gjort, svarer flertallet av oss at vi vasker bilen én gang i måneden eller sjeldnere. Det er for dårlig.

Det er faktisk viktigere å vaske vinterstid enn om sommeren.

Årsaken er selvfølgelig at det i store deler av Norge brukes mye salt på veiene. Blir salt og fuktighet liggende, starter rustangrepet på karosseri, understell og bremser raskt.

Nils Sødal er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. Han mener vintervask er viktig:

Ekstra viktig nå

- Kanskje tenker bileierne at det ikke er noen vits i å vaske, siden bilen blir så fort skitten igjen. Vinteren er årstida da bilen trenger litt ekstra omtanke, ikke minst for å få fjernet saltet. Dropper du vasken gjør du deg selv og bilen en bjørnetjeneste, sier Sødal.

Bilekspert Jan Fleinsjø i Gjensidige, mener at du aller helst bør ta en rask avspyling en gang i uka:

- Du bør gi bilen en skikkelig omgang med avfetting og såpe minst et par ganger i måneden. Hver uke bør du dessuten sørge for å spyle av den verste skitten og saltet – både på karosseriet, under skjermene og rundt bremsene, forklarer Fleinsjø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer