Mange er redde for å vaske bilen om vinteren. Kuldegradene skremmer og det er ikke alltid like behagelig å gjøre jobben. I en undersøkelse som NAF har gjort, svarer flertallet av oss at vi vasker bilen én gang i måneden eller sjeldnere. Det er for dårlig.
Det er faktisk viktigere å vaske vinterstid enn om sommeren.
Årsaken er selvfølgelig at det i store deler av Norge brukes mye salt på veiene. Blir salt og fuktighet liggende, starter rustangrepet på karosseri, understell og bremser raskt.

Ligg unna denne knappen
Nils Sødal er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. Han mener vintervask er viktig:
Ekstra viktig nå
- Kanskje tenker bileierne at det ikke er noen vits i å vaske, siden bilen blir så fort skitten igjen. Vinteren er årstida da bilen trenger litt ekstra omtanke, ikke minst for å få fjernet saltet. Dropper du vasken gjør du deg selv og bilen en bjørnetjeneste, sier Sødal.
Bilekspert Jan Fleinsjø i Gjensidige, mener at du aller helst bør ta en rask avspyling en gang i uka:

- Du bør gi bilen en skikkelig omgang med avfetting og såpe minst et par ganger i måneden. Hver uke bør du dessuten sørge for å spyle av den verste skitten og saltet – både på karosseriet, under skjermene og rundt bremsene, forklarer Fleinsjø.
Gode tips
Det aller beste er selvfølgelig å vaske innendørs når det er kaldt ute, men den muligheten er det ikke mange som har. Selv om det er noen kuldegrader ute, er det fullt mulig å vaske bilen hjemme eller i et bilvaskeanlegg. I hvert fall når det ikke er kaldere enn minus seks-sju grader. Du følger bare disse enkle rådene:
1. Sørg for at bilen er varm og god før du starter å vaske.
2. Smør silikon på dørlistene og listen rundt ladeluka før du vasker. En silikonstift kjøper du på nærmeste bensinstasjon.

Slik pakker du bilen trygt i jula
3. Har du gammeldagse dørlåser, bør du smør dem med lås-olje (ikke låsespray. Den er til tining og tørker ut mekanismen i låsen).
4. Dersom bilen er veldig skitten, bør du først grov-spyle med vann.
5. Spray deretter bilen med avfettingsvæske.
6. Skumvask bilen med høytrykk og deretter skumbørste.
7. Spyl nøye rundt kaliperne som sitter rundt bremseskivene på innsida av felgen. Å få vekk skitt og salt her hindrer rust på bremsene.
8. Spyl ren for såpe og tørk bilen godt.

Derfor må vi salte
Mange spør seg hvorfor det er nødvendig å bruke salt på veiene. Seniorrådgiver i Statens vegvesen, Torstein Isaksen har svaret på det:

Disse hjulene dreper rekkevidden
Det enkle svaret er at salt, i kombinasjon med brøyting, er uovertruffent med tanke på trafikksikkerheten og framkommeligheten på veiene. Vi bruker ikke salt for å tine snø og is. Man oppnår best effekt hvis det saltes før nedbøren kommer. Da trengs det mindre mengder salt for å avverge glatte veier, forklarer Isaksen.
Et nødvendig onde
Han er godt kjent med at salt kan være skadelig for bilen:
- Sånn sett er salting et nødvendig onde. Det må brukes riktig, det vil si på rett sted til rett tid. Bruken av salt økte mye i åra fram mot 2018, men nå saltes det mindre på de store veiene enn i 2010, sier Isaksen.