Kjøre med henger:

Øker hastigheten

Samferdselsdepartementet øker tillatt hastighet for bil og henger fra og med fredag.

FORTERE: Nå kan du kjøre fortere med tilhenger. Foto: Knut Moberg.
FORTERE: Nå kan du kjøre fortere med tilhenger. Foto: Knut Moberg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Stor fartsforskjell mellom biler med og uten henger eller campingvogn kan være farlig i trafikken. Derfor øker vi nå tillatt hastighet for tilhengere uten bremser fra 60 til 80 kilometer i timen (km/t). Noen tilhengere og campingvogner kan godkjennes for hastigheter opp til 100 km/t, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

Med stadig høyere fartsgrenser på mange veier, har fartsforskjellene mellom biler med og uten tilhenger eller campingvogn økt. Endringene i trafikkreglene er gjort for å redusere denne forskjellen. Dermed minsker risikoen for farlige forbikjøringer og påkjøringer bakfra, skriver departementet i meldingen.

Endringen trer i kraft fra i dag, fredag.

– Dette er en endring jeg vet mange har ventet på. Særlig campingturister vil sette pris på at norske fartsgrenser er blitt enklere å forstå og følge, og mer i pakt med reglene i våre naboland. Høyere tillatt hastighet er denne gang også bra for trafikksikkerheten, fordi reduserte fartsforskjeller kan bidra til færre farlige forbikjøringer og påkjørsler bakfra. Det har vært en forutsetning at ulykkesrisikoen på norske veier ikke skal øke, sier samferdselsministeren.

Dersom du kjører med tilhenger over tillatt hengerhastighet, spiller det ingen rolle hva fartsgrensen er på stedet. Om du kjører i 100 km/t i en 100-sone, kan du bli bøtelagt for å ha kjørt 20 km/t over fartsgrensen. Dette forklarte daværende UP-sjef Steven Hasseldal til DinSide i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer