Slik blir bilavgiftene i 2021

Økning for elbil

Økning for elbil, ingen økning for ladbar, bensin og diesel.

DYRERE: Inntektene på bilavgifter blir stadig lavere. Nå blir det en liten økning på elbiler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DYRERE: Inntektene på bilavgifter blir stadig lavere. Nå blir det en liten økning på elbiler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forslag til statsbudsjett i oktober, foreslo regjeringen flere endringer i bilavgiftene.

Forslaget var en ny trafikkforsikring på 5,85 kroner per døgn for elbil, det samme som for motorsykler. I tillegg ønsket de innstramming av vektfradraget for ladbare hybridbiler, ved at kravet til elektrisk rekkevidde for å få maksimalt vektfradrag økes fra 50 til 75 kilometer.

Det siste ville gitt store prisøkninger for mange ladbare hybrider. BMW X3, med 46 kilometer elektrisk rekkevidde, ville for eksempel fått en økning i avgifter på 35.000 kroner.

I tillegg ville de øke satsene for CO2-komponenten i engangsavgiften. For personbiler skulle de to laveste positive satsene økes med 23 prosent i tillegg til prisstigningen, ifølge forslaget. For varebiler 6 prosent i tillegg til prisjusteringen. Prisjusteringen i engangsavgiften er 3,5 prosent. En typisk dieselbil ville ha blitt mellom 6.000 og 12.000 kroner dyrere.

Økning for elbilene

Regjeringen og Fremskrittspartiet er nå blitt enige om at den planlagte økningen av bilavgiftene ikke blir som først foreslått.

SAMME PRI: Denne bilen kunne fått en avgiftsøkning på 35.000 kroner. Video: Rune M. Nesheim Vis mer

«Frp har fått gjennomslag for å skrote regjeringens planlagte økning i engangsavgiften på personbiler og regjeringens forslag om økt krav til rekkevidde for engangsavgiften for hybridbiler, i tillegg til redusert avgift på motorsykler», skriver Fremskrittspartiet på sine hjemmesider.

Forslaget om økte avgifter for ladbare hybrider ble også fjernet.

Uttalelsen stemmer ikke helt. Det blir en ny trafikkforsikring på 5,85 kroner per døgn for elbiler, som regjeringen foreslo. Gammel sats på motorsykkel var 5,65. I dag er det omtrent 300.000 registrerte elbiler i Norge, noe som vil gi drøyt 600 millioner i økte inntekter.

Avgifter for bensin- og dieselbiler med partikkelfilter i dag øker fra 8,12 kroner til 8,40 kroner pr. døgn. Dieselbiler uten partikkelfilter betaler 9,47 kroner pr. døgn. De nye satsene er 9,80. Begge er da prisjustert med 3,5 prosent.

Det gir en årlig avgift på 2.135 kroner for elbiler, 3.066 kroner for bensin- og dieselbiler med partikkelfilter og 3.577 kroner for dieselbiler uten partikkelfilter.

Delte meninger

Derimot blir det ingenting av avgiftsendringene for øvrige biler. Det er delte meninger om avgiftene for neste år.

FORNLYD: Erik Andresen, Direktør i Bilimportørenes landsforening.Foto: BIL
FORNLYD: Erik Andresen, Direktør i Bilimportørenes landsforening.Foto: BIL Vis mer

– Vi vil takke FrP for å ha lyttet til bransjen, sier Erik Andresen, direktør i Bilimportørens Landsforening (BIL), på egne hjemmesider. FrP fått gjennomslag for å skrote regjeringens planlagte økning i engangsavgiften på personbiler og forslaget om økt krav til rekkevidde for hybridbiler i enigheten om statsbudsjett for 2021.

Elbilforeningen, som har kjempet for økte avgifter for fossildrevne biler, er ikke like fornøyde:

- Alvoret i klimakrisen er glemt. Dette er et budsjettforlik for fossilbilene, tvitret generalsekretær Christina Bu.

SKUFFET: Christina Bu, Generalsekretær Elbilforeningen. Foto: Elbilforeningen
SKUFFET: Christina Bu, Generalsekretær Elbilforeningen. Foto: Elbilforeningen Vis mer

- Totalt gir dette 800 millioner kroner i skatteskjerpelse på miljøvennlige elbiler over tid, mens man helt dropper den først foreslåtte avgiftsøkningen på nye fossilbiler. Dette er et fossilt og forurensende budsjettforlik som svekker elbilens konkurransekraft. Norges viktigste klimasatsing er glemt i forhandlingene. Forliket sikrer ikke målet om at alle nye biler som selges skal være elbil om fire år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer