Økte bilavgifter til neste år

Bilistene må betale enda mer for nye biler til neste år. Både moms og ekstra avgifter vil gjøre nye biler enda mer kostbare i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Avgiftsøkningen er det man kaller en inflasjonsjustering, men betyr likevel at prisene vil gå opp. Alle avgiftstrinnene for effekt, slagvolum og vekt er foreslått økt med 2,2 prosent. En vanlig familiebil som nå koster 250.000 kroner kan bli 3.000 til 5.000 kroner dyrere på grunn av dette. Da er det tatt høyde for både nye avgiftssatser og en prosent høyere moms. Dette kan gjelde for eksempel gjelde biler som Mazda 6, Ford Mondeo og Opel Vectra.

Det er ikke foreslått høyere avgift på bensin og diesel.

Firmabilskatt

Firmabilbeskatningen er foreslått forenklet en hel del. Forslaget går ut på at det fortsatt skal baseres på sjabloner og at firmabilbeskatningen fra og med inntektsåret 2005 legges om til en aldersdegradert prosentligningsmodell. Det foreslås at prosentinntekten fastsettes til 30 prosent av bilen liste pris når den koster mindre 235.000 kroner og 20 prosent av alt overskytende. For biler som er eldre enn tre år er meningen å ta utgangspunkt i 75 prosent av bilens listepris som ny.

Forslaget anslås å gi en lettelse i firmabilskatten på 170 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.