Elbil:

Ønsker flere destinasjonsladere

Behovet for å lade elbilen mens man handler eller sover blir bare større og større, sier Naf.

ELBIL: Naf ønsker flere destinasjonsladere på veiene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ELBIL: Naf ønsker flere destinasjonsladere på veiene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Salget av biler med bensin- og dieselmotor fortsetter å synke, samtidig som salget av elbiler går opp. Cirka 50-60 prosent av bilene som selges i dag er elektriske, og flere bilprodusenter har allerede satt en sluttdato for produksjon av bensin- og dieselbiler.

Kommunikasjonssjef i Naf, Camilla Ryste forteller i en pressemelding at det kommer 200 nye elbiler på norske veier hver dag.

- Behovet for å lade elbilen mens man overnatter eller handler er stort, og vil vokse kraftig fremover.

Halvraske ladere

Destinasjonsladere er halvraske ladere for elbil, som fyller batteriet over natten eller i løpet av noen timer. Den er raskere enn stikkontakten, men langsommere enn hurtigladeren, skriver Naf i en pressemelding.

- Vi oppfordrer hoteller, kjøpesentre og steder hvor det er naturlig å stoppe over litt tid, å få på plass såkalte destinasjonsladere for elbiler, sier Ryste

Man kan heller ikke lade over alt. Tidligere i sommer advarte Naf mot å lade elbilen på lånehytter, uten å ha sjekket med hytte-eier.

Kommunikasjonsrådgiver i Naf, Nils Sødal, fortalte da i en pressemelding at det er viktig at stikkontakten du bruker er godkjent til å lade elbil med.

- En elbil trekker mye strøm over lang tid, og det innebærer risiko for varmgang i det elektriske anlegget. Om du ikke allerede har sjekket lademulighetene da du booket hytta, bør du ta en telefon til utleier og forhøre deg

Men husk at du maksimalt kan lade med 10 Ampere og kontakten må være med jordvern type B.

- Ikke bruk en stikkontakt inne i huset, men lad fra en utekontakt, påpeker Sødal.

Mange elbiler på veiene

I dag finnes det om lag 400 000 elbiler på norske veier.

- Om lag hver sjuende bil på norske veier er nå en elbil. Om under fire år vil det være nesten én million elbiler, forklarer Ryste og fortsetter.

- Det mangler 500 hurtigladere langs veiene. Samtidig stiger elbilsalget år for år, og i år kommer det rundt 100 000 nye elbiler på veiene.

Vurderer du å kjøpe en brukt elbil? Sjekk disse seks tingene først. Du kan lese mer om hva du må sjekke her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer