Farlig uoppmerksomhet

Ønsker mobilbot på en månedslønn

Over halvparten av bilistene har opplevd farlige situasjoner som følge av mobilbruk bak rattet. Nå foreslås det å ta en hel månedslønn fra synderne.

DE UNGE VERST: Nærmere halvparten av de unge bilførerne har opplevd at mobilbruken bak rattet har ført til farlige eller ubehagelige situasjoner. Foto: Gjensidige
DE UNGE VERST: Nærmere halvparten av de unge bilførerne har opplevd at mobilbruken bak rattet har ført til farlige eller ubehagelige situasjoner. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert

Flere undersøkelser den siste tiden konkluderer med at uoppmerksomheten bak rattet øker som følge av mobilbruk. Studenter ved Politihøgskolen gjennomførte i høst en spørreundersøkelse om mobilbruk blant 3.169 bilførere. Hele 44 prosent svarte at de bruker mobilen ulovlig mens de kjører.

Tallene fra undersøkelsen viser at mobilen brukes mest til å spille musikk, finne fram på kartet, til telefonsamtaler og meldinger. At du kan få 1.700 kroner i bot og to prikker i førerkortet, er tydeligvis ikke avskrekkende nok.

Over i feil kjørebane

I en undersøkelse som Ipos nylig gjorde for Gjensidige og Trafikksikkerhetsforeningen (TSF), svarer 7 av 10 unge bilister at de har opplevd at mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien.

IKKE BARE TEKSTING: Undersøkelsen viser at mobilen ikke bare brukes til teksting og ringing, men også til å spille musikk, finne fram på kart eller sjekke Youtube. Foto: Rune Korsvoll
IKKE BARE TEKSTING: Undersøkelsen viser at mobilen ikke bare brukes til teksting og ringing, men også til å spille musikk, finne fram på kart eller sjekke Youtube. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

For nærmere halvparten av disse førte det til farlige eller ubehagelige situasjoner. Flere svarer at de har kommet over i feil kjørebane, noen at de har kjørt av veien, mens andre har holdt på å kollidere med andre biler.

Svært alvorlig

Konserndirektør Sigmund Austin i Gjensidige er bekymret for det han ser:

- Et lite øyeblikks uoppmerksomhet kan være nok til at det går galt. Når flertallet har hatt oppmerksomheten et annet sted enn på veien er det svært alvorlig. Dette er en veldig urovekkende utvikling som bekreftes av flere undersøkelser, sier Austin.

Han får følge av Geir Tangstad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen, som har vært med på å gjennomføre undersøkelsen.

BREMSER IKKE: En lastebil har veltet. Det får ikke Tesla-sjåføren med seg. Reporter: Øystein Sæthre. Video: KameraOne Vis mer

En månedslønn i bot

- Vi er også svært urolige over utviklingen, sier Tangstad-Holdal. Vi hadde håpet på bedre tall, men er ikke overrasket over at undersøkelsen viser at mange blir distrahert av telefonen mens de kjører.

UROVEKKENDE: Utviklingen med mobilbruk bak rattet er urovekkende, mener Sigmund Austin i Gjensidige og Geir Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen. De vil ha opptil en månedslønn i bot. Foto: Gjensidige
UROVEKKENDE: Utviklingen med mobilbruk bak rattet er urovekkende, mener Sigmund Austin i Gjensidige og Geir Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen. De vil ha opptil en månedslønn i bot. Foto: Gjensidige Vis mer

Nå ønsker begge at bøtene for å bruke mobiltelefon bak rattet blir økt fra 1.700 kroner i dag inntil en månedslønn i de verste tilfellene av uoppmerksomhet.

- Det skal svi ut fra den lommeboka man har. Vi tror det vil skremme bilistene fra å fikle med mobil eller annet under kjøring, sier Tangstad-Holdal.

Flere politikontroller

Flere mener at mobilbruk kan sammenlignes med promille. Tangstad-Holdal og Austin anser uoppmerksomhet bak rattet nærmest som en «folkesykdom».

De mener trygge trafikkmiljø, holdningsarbeid, politikontroller og annet må intensiveres for at ikke flere liv skal gå tapt som følge av dette.

Spiller spill bak rattet

Når det gjelder ungdommen, så er det ikke bare ringing og teksting som tar bort oppmerksomheten fra bilkjøringen. I undersøkelsen til Gjensidige og TSF svarer 6 av 10 at bruk av Spotify, Podcast, SoundCloud eller Youtube har tatt oppmerksomheten bort fra veien. For alle aldre er dette 3 av 10.

VIL DOBLE: UP-sjef Steven Hasseldal mener dagens bot på 1.700 kroner er for lav, og ønsker å doble den. Foto: UP
VIL DOBLE: UP-sjef Steven Hasseldal mener dagens bot på 1.700 kroner er for lav, og ønsker å doble den. Foto: UP Vis mer

I en undersøkelse gjennomført av det nederlandske trafikksikkerhets-instituttet SWOV nylig, innrømmet 70 prosent av de spurte at de brukte mobilen under kjøring. Nesten 10 prosent svarte at de bruker mobilen til å spille spill mens de kjører.

UP vil doble

Også UP-sjef Steven Hasseldal mener boten for mobilbruk bak rattet er for lav. Han kan tenke seg en dobling av dagens bot på 1.700 kroner.

- Ulovlig bruk av mobiltelefon i bil er fortsatt et stort problem. Det virker ikke som om dagens bot og to prikker i førerkortet har stor nok effekt. Det ville være fornuftig å øke den betydelig, sier Hasseldal til Dinside.

I mai gikk også Trygg Trafikk ut med et ønske om å firedoble bota til 6.800 kroner - og samtidig gi synderen tre prikker på førerkortet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer