Farlig uoppmerksomhet

Ønsker mobilbot på en månedslønn

Over halvparten av bilistene har opplevd farlige situasjoner som følge av mobilbruk bak rattet. Nå foreslås det å ta en hel månedslønn fra synderne.

DE UNGE VERST: Nærmere halvparten av de unge bilførerne har opplevd at mobilbruken bak rattet har ført til farlige eller ubehagelige situasjoner. Foto: Gjensidige
DE UNGE VERST: Nærmere halvparten av de unge bilførerne har opplevd at mobilbruken bak rattet har ført til farlige eller ubehagelige situasjoner. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert

Flere undersøkelser den siste tiden konkluderer med at uoppmerksomheten bak rattet øker som følge av mobilbruk. Studenter ved Politihøgskolen gjennomførte i høst en spørreundersøkelse om mobilbruk blant 3.169 bilførere. Hele 44 prosent svarte at de bruker mobilen ulovlig mens de kjører.

Tallene fra undersøkelsen viser at mobilen brukes mest til å spille musikk, finne fram på kartet, til telefonsamtaler og meldinger. At du kan få 1.700 kroner i bot og to prikker i førerkortet, er tydeligvis ikke avskrekkende nok.

Over i feil kjørebane

I en undersøkelse som Ipos nylig gjorde for Gjensidige og Trafikksikkerhetsforeningen (TSF), svarer 7 av 10 unge bilister at de har opplevd at mobilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien.

For nærmere halvparten av disse førte det til farlige eller ubehagelige situasjoner. Flere svarer at de har kommet over i feil kjørebane, noen at de har kjørt av veien, mens andre har holdt på å kollidere med andre biler.

Svært alvorlig

Konserndirektør Sigmund Austin i Gjensidige er bekymret for det han ser:

- Et lite øyeblikks uoppmerksomhet kan være nok til at det går galt. Når flertallet har hatt oppmerksomheten et annet sted enn på veien er det svært alvorlig. Dette er en veldig urovekkende utvikling som bekreftes av flere undersøkelser, sier Austin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer