Betaling på fergene etter corona

Ønsker ny lov for betaling

På grunn av coronapandemien ble det midlertidig mulig å betale gjennom skiltgjenkjenning og Autopass på norske ferger. Det ønsker nå flere å gjøre permanent.

VARSLER ENDRINGER: Mange taler for å videreføre skiltgjenkjenning- og Autopass-betaling på norske fergereiser. Mannskapet vil naturligvis fortsette å dirigere bilene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VARSLER ENDRINGER: Mange taler for å videreføre skiltgjenkjenning- og Autopass-betaling på norske fergereiser. Mannskapet vil naturligvis fortsette å dirigere bilene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Gjennom coronapandemien har det vært mulig å benytte skiltgjenkjenning eller Autopass-brikke for å ta betalt for ferjereiser i stedet for manuell betaling. Dette har vært populært, og mange ønsker at det skal bli en alternativ ordning på permanent basis. Da må vi endre loven, og forslagene til endring er nå blitt sendt på høring, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding fra departementet.

Slutt til sommeren?

Det er Statens vegvesen som har sendt forslagene ut på høring. De foreslår å endre yrkestransportloven for å gi hjemmel til å behandle personopplysninger ved billettering på ferge.

Fra april 2020 - rett etter at Norge stengte ned - og fram til 1. juli i år er dette midlertidig tillatt, noe som gjør det mulig å betale for fergebilletter uten å være i kontakt med mannskapet. Årsaken er naturligvis å redusere spredning av covid-19-viruset.

Noen fergestrekninger hadde dog startet et prøveordning med Autopass allerede i 2019.

Nå kan dette altså bli videreført på fast basis.

– For å kunne innføre dette som en permanent ordning, må vi få på plass gode og sikre løsninger for håndtering av personopplysninger. Det er hovedformålet med forslaget til lovendringene, forklarer Nygård.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer