Betaling på fergene etter corona

Ønsker ny lov for betaling

På grunn av coronapandemien ble det midlertidig mulig å betale gjennom skiltgjenkjenning og Autopass på norske ferger. Det ønsker nå flere å gjøre permanent.

VARSLER ENDRINGER: Mange taler for å videreføre skiltgjenkjenning- og Autopass-betaling på norske fergereiser. Mannskapet vil naturligvis fortsette å dirigere bilene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VARSLER ENDRINGER: Mange taler for å videreføre skiltgjenkjenning- og Autopass-betaling på norske fergereiser. Mannskapet vil naturligvis fortsette å dirigere bilene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Gjennom coronapandemien har det vært mulig å benytte skiltgjenkjenning eller Autopass-brikke for å ta betalt for ferjereiser i stedet for manuell betaling. Dette har vært populært, og mange ønsker at det skal bli en alternativ ordning på permanent basis. Da må vi endre loven, og forslagene til endring er nå blitt sendt på høring, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding fra departementet.

Slutt til sommeren?

Det er Statens vegvesen som har sendt forslagene ut på høring. De foreslår å endre yrkestransportloven for å gi hjemmel til å behandle personopplysninger ved billettering på ferge.

Fra april 2020 - rett etter at Norge stengte ned - og fram til 1. juli i år er dette midlertidig tillatt, noe som gjør det mulig å betale for fergebilletter uten å være i kontakt med mannskapet. Årsaken er naturligvis å redusere spredning av covid-19-viruset.

Noen fergestrekninger hadde dog startet et prøveordning med Autopass allerede i 2019.

FERIEPROBLEM: Med fullastet feriebil er problemet med å komme seg opp den siste bratte og glatte bakken aller størst. Men, med dette tipset vil du mest sannsynlig alltid komme deg hele veien opp. Video: Rune Korsvoll. Vis mer

Nå kan dette altså bli videreført på fast basis.

– For å kunne innføre dette som en permanent ordning, må vi få på plass gode og sikre løsninger for håndtering av personopplysninger. Det er hovedformålet med forslaget til lovendringene, forklarer Nygård.

Etter at høringen er avsluttet 7. april, vil Statens vegvesen håndtere innspillene. Deretter vil de sende forslaget om lovendring til Samferdselsdepartementet.

VIL VIDEREFØRE AUTOPASS PÅ FERGE: – Vi må få på plass gode og sikre løsninger for håndtering av personopplysninger, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Henrik Jonassen/SD
VIL VIDEREFØRE AUTOPASS PÅ FERGE: – Vi må få på plass gode og sikre løsninger for håndtering av personopplysninger, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Henrik Jonassen/SD Vis mer

NAF: – Enklere for brukerne

Bileierorganisasjonen NAF er positive til at regjeringen vil endre loven for å få videreføre den nye betalingsløsningen.

– Når fergeturer faktureres gjennom Autopass gjør det det enklere for forbrukeren, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal til DinSide.

POSITIV: Nils Sødal er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
POSITIV: Nils Sødal er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. Vis mer

Han er også positiv til å ta i bruk skiltgjenkjenning, men sier det forutsetter at forbrukerne ikke skal belastes med fakturagebyr som gjør fergeturen dyrere.

– I tillegg må det være skikkelig prisinformasjon på plass, så bilistene vet hva fergeturen koster, sier Sødal.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer