Ønsker piggdekk-utsettelse

Bransjeforeninger frykter lavere bemanning kan føre til at mange ikke får lagt om til sommerdekk.

SKIFTE DEKK: Om en måned er fristen for omlegging fra vinterdekk. Mann.
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SKIFTE DEKK: Om en måned er fristen for omlegging fra vinterdekk. Mann. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Frykten for spredning av coronaviruset fører til utfordringer for svært mange bransjer i Norge, deriblant for dem som driver med skifte av dekk. Denne uken sendte de to bransjeforeningene Dekkimportørenes Forening og Forhandlerforeningen Dekk og Felg et brev til Vegdirektoratet der de ber utsettelse for fristen for omlegging fra piggdekk til sommerdekk.

Det var Bilbransje24 som først omtalte saken.

I Norge er det piggdekkforbud mellom første mandag etter 2. påskedag, i år vil det si 20 april, og 1. november (i Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra og med 16.oktober til og med 30. april), som betyr at sjåfører i store deler av landet har rundt en måned på å legge om fra piggdekk.

De to bransjeforeningene tror det kan bli vanskelig for mange å gjennomføre.

– Flere i bransjen er allerede hjemme i karantene, og mange må være hjemme som følge av at skoler og barnehager er stengt. I tillegg er det restriksjoner for de som er symptomfrie, og konsekvensen er at mange forretningsdrivende har enten blitt pålagt å stenge, eller på eget initiativ holde sine butikker stengt, heter det i brevet fra de to bransjeforeningene.

Har ikke tatt stilling

I brevet sier de også at de aller fleste dekkverksteder og importører/distributører har minimum bemanning om dagen, og at noen har måttet stenge midlertidig grunnet ansatte i karantene.

– En konsekvens av stengte verksteder er at dekkhotellet kan være utligjengelig i perioden verkstedet er stengt, skriver Jon Erik Ludvigsen. daglig leder i Forhandlerforeningen Dekk og Felg, på vegne av de to foreningene.

Vi demonstrerer hvordan Xiaomi mi portable electric air compressor er i bruk. Vis mer

Han legger til:

- Samtidig vet vi av erfaring at nå om noen få uker, skal mange ha nye sommerdekk – raskt, og det skal skiftes tilbake til sommerdekkene som verkstedene har lagret på sine dekkhotell.

Har ikke folkl

I tillegg frykter foreningene at stengte grenser kan føre til at utenlandske sesongarbeidere ikke får komme til Norge.

– En annen konsekvens er at flere hundre, om ikke tusen av våre faste sesongarbeidere som bistår oss i høysesong for hjulskift, de er nå forhindret i å komme grunnet stengte grenser og karanteneregler. Bemanning ved verkstedene blir helt klart veldig utfordrende, og vi må regne med at det tar vesentlig lengre tid før vi har fått gjennomført hjulskift på alle biler som har hjulene på dekkhotell, skriver dekkbransjen.

Om det blir aktuelt å utsette fristen, får vi trolig svar på neste uke. Vi har vært i kontakt med vegvesenet som sier følgende:

– Vi har fått søknaden, har ikke tatt stilling til dette ennå. Vi vil gjøre en vurdering i løpet av neste uke, skriver Kjell Solem, pressesjef i Statens vegvesen, i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer