Oppblåsbart setebelte

Et nytt setebelte med en ny og dypere mening er under konstruksjon. Øyensynlig ser det ut som et hvilket som helst 3-punkts setebelte, men hvis du kolliderer kommer forskjellen raskt for en dag. I løpet av mikrosekunder ser beltet ut som en godt stappet medisterpølse.

Publisert

Om det medfølger smaksgaranti, er vel heller tvilsomt. Men nå er det vel heller ikke meningen at den skal smake; hovedbeskjeftigelsen er å beskytte bilpassasjerer under en kollisjon eller andre trafikkuhell.

Beskyttende pølse

Dette oppblåsbare setebeltet er altså en 3-punkts sele, men den skiller seg fra en ordinær sikkerhetssele på et viktig punkt. I skulder-høyde ligger en slange som -- hvis den løses ut -- blåses opp og antar pølseformen.

Den legger seg beskyttende nedover rundt passasjerens overkropp, og skal verne mot hode-, nakke-, og brystskader. Den oppblåste delen av beltet skal dessuten absorbere og spre kreftene som oppstår ved et sammenstøt. Den løser ut ved en kollisjon, eller hvis bilen skulle tippe rundt.

Annerledes

Denne nye kollisjonspølsen skiller seg fra andre kollisjonsputer på flere måter. En vesentlig forskjell er at når denne kollisjonspølsen løses ut, blåses den opp utover, bort fra passasjerens kropp, i motsetning til en ordinær kollisjonspute som blåses opp mot passasjeren. Av denne grunn skal pølsen også være mindre aggressiv enn andre kollisjonsputer. Når pølsen blåses opp, blir selen kortere i lengde og bredere i diameter, slik at selen strammes innover mot passasjeren og holder ham/henne godt på plass i setet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer