Bilsalget i 2016

Oppgangen i bilsalget gjelder ikke alle: Dette var vinnerne og taperne i 2016

En stadig større kake ble omfordelt i fjor. Vinner: BMW. Taper: Volvo. Men de tallene forteller ikke hele historien.

FINERE BILER - MEN TAPER ANDELER: Volvo er inne i en periode med fullstendig fornyelse av produktspekteret. Volvo forklarer nedgangen i år med at utskiftingen av modellrekken fortsatt er i full gang og med at mange biler er bestilt, men først blir registrert i inneværende år. Foto: Knut Arne Marcussen
FINERE BILER - MEN TAPER ANDELER: Volvo er inne i en periode med fullstendig fornyelse av produktspekteret. Volvo forklarer nedgangen i år med at utskiftingen av modellrekken fortsatt er i full gang og med at mange biler er bestilt, men først blir registrert i inneværende år. Foto: Knut Arne Marcussen Vis mer
Publisert

Som vi nylig kunne fortelle, ble 2016 det beste salgsåret for bil her i landet siden «gull-året» 1986. Det dreier seg som vanlig om salget målt i nyregistrerte personbiler. Statistikken leveres i Norge av Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Hvis vi skal lage en liste over vinnere og tapere i markedet, melder det seg snart noen utfordringer: Hva avgjør om man er det ene eller det andre?

Opp eller ned?

Selvsagt er noe av det første å se på om salget har gått ned eller opp i forhold til året før. Men i et marked i vekst, behøver ikke at salget øker bety at man øker sin markedsandel, noe som er en indikasjon på hvor godt grep man har om bilkjøpernes gunst. Derfor ser vi også på om markedsandelen har gått opp eller ned.

Det beste eksempelet er vel Volkswagen, som fortsatt selger overlegent mest her i landet. I tillegg hadde de i 2016 sitt beste registreringsår noensinne.

Likevel betyr det paradoksalt nok ikke at de er på vinnerlisten vår i år. Der finner vi nemlig bare de merkene som kan vise til et antall nyregistrerte biler som har økt mer enn totalmarkedet, og VW har riktignok økt salget sitt, men med 0,9 prosent i et marked som gikk opp med 2,6 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer