Førerkort og eldre sjåfører

Opphever ikke krav

Samferdselsministeren nekter å følge Stortingets anmodning.

Samferdselsministeren nekter å følge Stortingets anmodning om å kutte krav for eldre sjåfører.
Samferdselsministeren nekter å følge Stortingets anmodning om å kutte krav for eldre sjåfører. Vis mer
Publisert

– Jeg fjerner ikke kravet om obligatorisk helseattest

Det sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding fra samferdselsdepartementet tirsdag morgen.

– Det skal være trygt å ferdes i trafikken. Krav om obligatorisk helseattest for eldre bilførere er et viktig virkemiddel for å sikre at de med førerrett er trygge sjåfører. Anmodningen fra Stortinget om å oppheve dette fra 1. august, var ikke mulig å møte fordi viktige faglige vurderinger manglet. Nå har jeg fått disse, og for meg er saken klar.

FJERNER IKKE ATTEST-KRAV: Samferdselsminister Knut Arild Hareide. Foto: Øystein B. Fossum
FJERNER IKKE ATTEST-KRAV: Samferdselsminister Knut Arild Hareide. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Stortingsvedtak

Bakgrunnen er at Stortinget i februar vedtok å be regjeringen oppheve kravet om helseattest for eldre bilførere, og ved vedtak 27. mai ba de om at dette ble gjennomført med virkning fra senest 1. august.

Som en oppfølging av vedtaket fra februar, ble Statens vegvesen og Helsedirektoratet i april bedt om å utrede mulige konsekvensene av å fjerne kravet om obligatorisk aldersbestemt helseattest, og å vurdere mulige alternative tiltak. Samferdselsministeren mottok rapporten 1. oktober.

– Jeg oppfatter rapporten som en sterk faglig anbefaling om å beholde kravet om helseattest. Derfor ønsker jeg ikke å fjerne det, av hensyn til trafikksikkerheten. Det vil være opp til den nye regjeringen å ta stilling til hvordan dette skal følges opp videre, sier Hareide.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Viser til trafikkfare

Departementet viser til at det i rapporten fremgår at Statens vegvesen anser det som sannsynlig at det vil innebære en økt trafikksikkerhetsmessig risiko å fjerne kravet til obligatorisk aldersbestemt helseattest. De vurderer også at det ikke foreligger alternative ordninger som i samme grad som obligatorisk aldersbestemt helseattest er egnet til å fange opp de som ikke oppfyller helsekravene.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer