Dette frykter nordmenn i trafikken

Oppsiktsvekkende forskjeller på nordmenn og svensker i trafikken

En fersk undersøkelse viser at nordmenn er mest bekymret for syklister i trafikken. Svenskene har derimot helt andre bekymringer.

BEKYMRINGSVERDIG? Morgenrushet i Oslo består av både myke og harde trafikanter. Det er imidlertid «de myke» syklistene norske bilister frykter mest av alt i trafikken - ifølge en fersk undersøkelse blant nordmenn. NTB Scanpix
BEKYMRINGSVERDIG? Morgenrushet i Oslo består av både myke og harde trafikanter. Det er imidlertid «de myke» syklistene norske bilister frykter mest av alt i trafikken - ifølge en fersk undersøkelse blant nordmenn. NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag fra CTEK, ble nordmenn spurt om hva de bekymrer seg mest for i trafikken. Der fikk de en rekke oppsiktsvekkende svar.

Undersøkelsen viser nemlig at det er syklistene som bekymrer nordmenn mest når de er ute og kjører bilen sin. Hele 38 prosent av de 1.134 respondentene svarte at de bekymrer seg for syklistene.

Det er henholdsvis fem og ti prosent flere enn dem som bekymrer seg for glatte veier og råkjørere.

Nedenfor kan du se hele resultatet - og hva svenskene svarte i samme undersøkelse.

- Overraskende

Respondentene kunne krysse av på hele tre svaralternativer i spørsmålet om hva de bekymrer seg mest for i trafikken.

Helt på bunnen av lista - på 9. og 10. plass - havnet «biler som blokkerer midtfila» (3%) og «å ikke få start på bilen» (5%)

- Svarene på undersøkelsen kom overraskende på oss. Vi vet at veldig mange opplever motorstans eller at bilen ikke starter som følge av flatt batteri - som er et av de vanligste bilproblemene i Norge. Likevel ser vi at svært få bekymrer seg for det, sier Stefan Magnusson, salgssjef for CTEK i Norden, Storbritannia og Øst-Europa.

Store forskjeller mellom Norge og Sverige

Vel så oppsiktsvekkende er det at nordmenn og svensker ser så forskjellig på trafikkbekymringene. I Sverige stilte nemlig Cint et lignende spørsmål til 1.000 respondenter - det også på oppdrag fra CTEK.

De svarene skilte seg klart fra de norske. I Sverige bekymret hele 60 prosent av respondentene seg mest for andre som ikke bruker blinklys, mens bare elleve prosent bekymret seg for syklister.

At bilister og syklister i Norge ikke alltid kommer overens er ingen hemmelighet. Syklistenes Landsforbund og Statens Vegvesen er bare noen av organisasjonene som er ute med jevne mellomrom med råd om tryggere trafikk.

Hva bekymrer du deg mest for?

# Norge Frykter Sverige #
1.38%Syklister11%8.
2.33%Glatte veier13%7.
3.28%Når andre kjører for fort16%6.
4.26%Fotgjengere--
5.23%At andre ikke bruker blinklys60%1.
6.11%Når andre kjører for sakte30%3.
7.10%At jeg skal få motorstans--
8.9%Trafikkorker28%4.
9.5%At jeg ikke skal få start på bilen5%9.
10.3%Når andre blokkerer midtfilen17%5.
--Folk som forsøker å trenge seg fram i bilkøen57%2.
--Skrikende barn i baksetet3%10.

PS: Undersøkelsen i Norge ble utført av Respons Analyse i oktober 2018. 1.134 personer ble bedt om å svare på spørsmål om deres bil. I Sverige ble undersøkelsen utført av Cint i april 2018. Der ble 1.000 personer bedt om å svare på spørsmål om deres bil og båteierskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer