Piggdekkene har en skyggeside

Oppsiktsvekkende forskning: Disse dekkene tar flere liv enn de redder

En ny svensk studie viser at piggdekkene har en stor skyggeside - om man tar hele dekkets liv i betraktning.

KOSTER LIV: Et nytt studie viser at vinterdekk med pigger tar mange flere liv enn det redder. Her illustrert fra den store vinterdekktesten i Finland. Foto: Lasse Allard
KOSTER LIV: Et nytt studie viser at vinterdekk med pigger tar mange flere liv enn det redder. Her illustrert fra den store vinterdekktesten i Finland. Foto: Lasse Allard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Piggdekk kan i ytterste konsekvens være forskjellen på liv og død. Det er fordi piggdekkene ofte tilbyr kortere bremselengde på glatt føre, som den store vinterdekktesten til Dagbladet også viser.

Og det er allerede kjent at piggdekk forurenser mer lokalt enn piggfrie dekk. På grunn av svevestøv opererer derfor store byer med piggdekkavgift.

Dette er gammelt nytt. En ny forskningsstudie fra Chalmers Tekniske Universitet i Gøteborg viser imidlertid nå at piggdekk er med på å ta livet av vel så mange mennesker, som de redder - om man tar hele dekkets levetid i betraktning.

Koster mange flere liv

For å avveie fordelene og ulempene har forskerne sett på hvor mange liv piggdekkene sparer gjennom bruk, sammenlignet med utslippsnivået de genererer gjennom slitasje på veiene og i produksjonen.

I tillegg har de undersøkt ulykkesstatistikk fra gruvedriftsindustrien i Kongo, hvor kobolt - en viktig ingrediens i piggdekk - har størst forekomst. Dessuten er kobolt et meget ettertraktet metall, som bidrar til krigføring i regionen, noe studien også tar i betraktning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer