Oppsiktsvekkende resultat i svensk kollisjonstest

Svensk test bekrefter at kollisjonssikkerheten er revolusjonert de siste årene. Resultatet er at nye småbiler er sikrere enn eldre storbiler.

Publisert
Sist oppdatert

I sammenheng med sitt trafikksikkerhetsarbeid har det svenske forsikringsselskapet Folksam arrangert en frontkollisjon av overlapp-typen (offset) mellom en ny Toyota Yaris og en 1996-modell Volvo 945. Resultatene vil for mange fremstå som oppsiktsvekkende. Kollisjonsdukken i Toyotaen klarte seg nemlig langt bedre enn dukken som befant seg i Volvoen. Dette til tross for at Volvo 945 er en langt større og tyngre bil enn lille Yaris - og at 945 ifølge Folksam var blant de sikreste bilene på markedet den gangen den var ny.

Avgjørende kollisjonspute

- I en kollisjon som denne ville begge førerne sannsynligvis ha overlevd, men føreren i Volvoen ville ha fått svært alvorlige ben- og bekkenskader. Uten kollisjonspute ville Volvo-føreren sannsynligvis ha fått dødlige eller svært alvorlige skader, noe som illustrerer hvor stor forskjell en kollisjonspute kan utgjøre i en så alvorlig kollisjon, sier Anders Kullgren, sjef for Folksams trafikksikkerhetsavdeling.

Alder viktigere enn størrelse

Hovedårsaken til at Folksam gjennomførte kollisjonstesten, var å avkrefte påstanden om at store og tunge biler alltid er sikrere enn små biler. Folksams statistikk viser nemlig at det har foregått en enorm utvikling på kollisjons-sikkerhetsområdet de siste årene, noe som betyr at nye biler generelt er langt sikrere enn eldre. Selskapet hevder faktisk at risikoen for å bli drept i en trafikkulykke i en bil fra tidlig 80-tall er 75 prosent høyere enn 2003-modell eller nyere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer