25 prosent gjør feil

- Oppsiktsvekkende!

Én av fire går enten på feil side eller vet ikke hvilken side som er riktig, når de ferdes til fots langs en bilvei.

25 % VET IKKE: Én av fire nordmenn vet ikke hvilken side de skal gå på, når de vandrer langs vei uten gangfelt. Illustrasjonsfoto
25 % VET IKKE: Én av fire nordmenn vet ikke hvilken side de skal gå på, når de vandrer langs vei uten gangfelt. Illustrasjonsfoto Vis mer
Publisert

Oppsiktsvekkende mange av oss går på feil side av veien. Hele én av fem sier de oftest velger å gå på høyre side, når de går på vei uten fortau. I tillegg er det ytterligere fem prosent som ikke vet hvilken side de går på. Det viser en undersøkelse Dinside har fått tak i.

Med andre ord er det til sammen hele én av fire nordmenn (25 %) som ikke vet hvilken side de skal ferdes på, når de vandrer ved en trafikkert vei. For ordens skyld - venstre side er riktig side.

Hvorfor er dette viktig? Les videre.

- Oppsiktsvekkende

- Dette er oppsiktsvekkende. Vi som har fått trafikkopplæring som barn, har lært å gå på venstre side slik at vi ser bilene som kommer imot, sier kommunikasjonssjef Ingrid Trømborg i Trygg Trafikk til Dinside.

- Burde ikke alle kunne dette?

- Jo, det er viktig grunnkunnskap for å bevege seg trygt i trafikken og er fortsatt en del av trafikkopplæringen i skole og barnehage.

På hvilken side av veien går du?

Menn Kvinner Snitt
Oftest høyre17%23%20%
Oftest venstre79%71%75%
Vet ikke4%6%5%
Antall spurte5045011005

KVINNER VERST: Tabellen viser at norske kvinner vet noe mindre om hvilken side av veien man skal gå på enn menn. Kilde: Norstat

Farlig læremester

Ifølge fagkonsulent Øyvind Årbogen i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) - som har vært trafikklærer i 26 år - er hovedgrunnen for at man skal gå på venstre side, at fotgjengeren skal ha blikket mot møtende trafikk.

- Når man passerer hverandre er det tryggere når bilist og forgjenger ser hverandre, sier han.

Årbogen mener trafikken kan være en farlig læremester for folk.

- Mange lærer fra egen erfaring, i stedet for å kjenne til trafikkreglene. Når man ikke opplever noen fare ved å gå på høyre side på veier uten fortau, fører det til gjentagelse av nettopp risikabel atferd. De som ennå ikke har førerkort har kanskje også til gode å oppleve dette som en risikabel situasjon sett fra bilsetet, forklarer trafikklæreren.

Han presiserer at trafikkreglenes 19. paragraf, om «Særlig bestemmelser for gående», tydelig sier at hvis man som fotgjenger skal gå i veibanen, er hovedregelen at man skal gå ytterst til venstre i gangretningen.

Veitrafikkloven § 19
Særlige bestemmelser for gående

  1. Gående skal nytte gangveg, fortau eller vegens skulder. Er det ikke rimelig på grunn av farten m.v. eller mulig å gjøre dette, kan gående nytte sykkelveg, sykkelfelt eller kjørebane.

    Gående som nytter kjørebane, skal gå ytterst til venstre i gangretningen, men ytterst til høyre dersom han leier sykkel. Motsatt side av kjørebanen kan nyttes dersom den gående ellers ville bli utsatt for fare, eller hvis særlige forhold tilsier det.

Kvinner og unge er verst

Går vi dypere inn i materien ser vi at de eldste definitivt er flinkest. Tallene viser faktisk at folk blir mer uvitende jo yngre de er. 88 prosent av de over 60 år går oftest på riktig side, mens hele 30 prosent av de mellom 18 og 39 år går på feil side.

Samtidig er kvinner dårligere på å velge riktig side enn menn og folk nordfra flinkere enn de i sør.

Gangveien forvirrer

Ingrid Trømborg i Trygg Trafikk understreker at reglene for hvilken side man skal gå på ikke har endret seg.

- Dette gjelder selvfølgelig bare dersom du må gå i kjørebanen og ikke der det finnes fortau. Det som roter det til for mange, er at flere har tatt til orde for å gå på høyre side på gang- og sykkelveier. Trygg Trafikk mener imidlertid at gang- og sykkelveier er en del av «veien» og at trafikkreglene med venstregåing gjelder her også.

- Den praktiske fordelen med venstregåing, er at du som fotgjenger får syklistene mot deg når de sykler på høyre side, ikke bakfra, forklarer kommunikasjonssjefen.

Alder - på hvilken side av veien går du?

18-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60+ år
Oftest høyre30%30%22%13%11%
Oftest venstre64%64%71%81%88%
Vet ikke6%6%7%6%2%
Antall spurte202171174165292

ELDSTE FLINKEST: Tabellen viser at det er de yngste aldersgruppene som vet minst om hvilken side av veien man skal gå på. Kilde: Norstat

Flere skader nå

Også forsikringsbransjen er bekymret for tendensen. Kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring sier de ser en del skader som følge av lite kunnskap og farer og regler i trafikken.

- Ja, stadig flere går med hodetelefoner og lyd på øret, eller ser på telefonen. Det betyr at de er enda mindre oppmerksomme når en bil kommer kjørende forbi dem bakfra. Når elbiler passerer, er det heller ikke noen motordur som advarer dem, forklarer han overfor Dinside.

Richvoldsen har inntrykk av at dette er kunnskap som var kjent tidligere, men som foreldre og skole nå ikke er like flinke til å formidle til sine barn.

- Når jeg selv er ute og går, møter jeg ofte barn langs veien. Svært få av disse går på venstre side, og det gjelder også når de har følge av foreldre, sier han.

- Gå i deg selv

Trygg Trafikk mener alle som ferdes på veien, bør vise hensyn til hverandre.

- Å få til et godt samspill i trafikken, bør ikke være så vanskelig. Alle har rett til å være der og vi har alle en plikt til å ta hensyn. Likevel oppstår det farlige og vanskelige situasjoner daglig. Det handler om at hver og en av oss går i seg selv og ser på trafikken og veiene som vår felles arena der ingen har førsterett, men der alle har rett til å være, og samtidig plikt til å sørge for at vi ikke volder andre skade, oppfordrer Ingrid Trømborg.

På hvilken side av veien går du?

Nord-Norge Midt-Norge Vestlandet Østlandet Sørlandet inkl Telemark Oslo
Oftest høyre17%13%27%18%25%23%
Oftest venstre80%82%67%79%72%68%
Vet ikke3%5%6%4%3%9%
Antall spurte9313820634790131

VESTLENDINGER VERST: Tabellen viser at de fra Midt-Norge og Nord-Norge som er flinkest til å benytte venstre side av veien, når de er ute og går. Kilde: Norstat

Spørreundersøkelsen er foretatt av Norstat, på oppdrag for Codan Forsikring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer