Teoriprøve og førerprøve

- Opptil ti ukers ventetid

Statens vegvesen melder om lang ventetid på oppkjøring og teoriprøver i deler av landet.

Følg våre 5 punkt i grunnleggende bilteknikk, så sparer du mange kroner på kjøreskolen og er rustet til mengdetreningen som følger før du har førerkortet i lomma. Vis mer
Publisert

Coronapandemien har ikke bare gitt stor pågang på helsevesenet den siste tiden:

Ifølge Statens vegvesen kan førerkortkandidater som bor i områder med strenge smitterestriksjoner ikke ta oppkjøring eller teoriprøve utenfor området der de bor.

Slike begrensninger bidrar til at det er stort press på gjennomføring av førerprøver - som gir lang ventetid i flere regioner.

Mindre kapasitet på teoriprøver

Det er ekstra ventetid både på å få tatt teoriprøve og førerprøve, forteller vegvesenet til Dinside.

- Vi har noe ventetid på å få tatt teori ved noen av trafikkstasjonene i sentrale østlandsområdet, eksempelvis Risløkka, Billingstad, Drøbak og Drammen for å nevne noen. Årsaken til ventetiden er redusert kapasitet i teorirommene grunnet avstandsreglene i forbindelse med pandemien, forteller avdelingsdirektør Frode Børstad i avdelingen for Brukertjenester i Statens vegvesen.

Han forteller at de ansatte for å øke kapasiteten på teoriprøver har jobbet overtid i første kvartal, for å gjennomføre 20 prosent flere teoriprøver enn samme tid i 2020.

Den lange ventetiden må også de som ikke forbereder seg godt nok, ta noe av skylden for.

- At hele 34 prosent av kandidatene ikke møter godt nok forberedt og stryker på teoriprøven hjelper ikke på ventetiden. Dessverre er det også for mange som ikke møter til den timen de har bestilt for å gjennomføre teoriprøven, sier Børstad.

Praktiske førerprøver(oppkjøring)

Børstad forteller videre at selv om det aldri har vært gjennomført så mange praktiske førerprøver her i landet som hittil i 2021, gjør etterdønninger av nedstengningen i fjor at det er flere som vil gå opp til førerprøver. Dessuten skaper smittevernsrestriksjoner ekstra ventetid i deler av landet.

- Enkelte steder i landet er det opp til ti ukers ventetid, forteller Børstad.

Og dette gjelder mange deler av landet, ifølge Vegvesenet, nærmere bestemt Oslo, Viken og de største byene i Agder, Vestfold-Telemark, Rogaland og Vestland.

Vil sette inn ekstra mannskap

Børstad lover at de vil bidra til å bedre situasjonen når smittesituasjonen tillater det.

- Da vil vi sette på ekstra mannskap fra andre deler av landet til å bistå med gjennomføring av oppkjøring i de mest rammede områdene, de med størst befolkningstetthet og størst etterspørsel etter førerprøver, sier han.

Under normale forhold kan man dessuten melde seg opp til prøver selv, også i andre geografiske områder som har ledige timer for førerprøver.

Allerede har de over lang tid gjennomført ekstra førerprøver både før arbeidstid, på kveldstid og på lørdager.

- Våre medarbeidere har lagt ned en stor innsats for å komme ajour, men smittevernsituasjon har spilt oss mange puss - nå har vi på mange måter vært nødt til å rykke tilbake til start for n’te gang, sier avdelingsdirektør Henning Harsem i Trafikantavdelingen til Dinside.

Harsem legger til at i tillegg til en uoversiktlig smittesituasjon sliter de dessuten med for få førerprøvesensorer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer