Organisasjoner ber folk slutte å varsle om politikontroller

Folk varsler om politikontroller på Facebook og andre sosiale medier. Organisasjonen MA Rusfri Trafikk mener varslingene kan være livsfarlige.

MANGE GRUPPER: Både på Facebook og i andre sosiale medier finnes det mange som varsler andre om trafikkontroller. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
MANGE GRUPPER: Både på Facebook og i andre sosiale medier finnes det mange som varsler andre om trafikkontroller. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

– Det er på tide nå å rope en stor varsku mot denne typen varslingsgrupper. De undergraver trafikksikkerheten og nullvisjonen og er potensielt livsfarlige fordi de kan hjelpe både fyllekjørere og andre typer farlige trafikanter til å unngå politiet, sier generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i trafikksikkerhetsorganisasjonen MA Rusfri Trafikk til NRK.

I fjor ble 10.411 bilførere anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand, og i januar og februar i år har 1.555 personer blitt anmeldt.

Fjellvang Kristoffersen sier at et vanlig argument blant dem som står bak varslingsgruppene, er at de ikke varsler om promillekontroller.

– Politiet tester promille også når de har fartskontroll. Så å bidra med å varsle om kontroller kan bidra til å la fyllekjørere fortsette å kjøre i rus, sier hun.

Organisasjonen Av-og-Til er enig med MA Rusfri Trafikk og ber folk melde seg ut av disse gruppene.

Sjef for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal, er også bekymret for profesjonelle aktører som selger tjenester som opplyser om kontroller. Han vil ikke ta til orde for et forbud mot varsling, men ber om en holdningsendring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer