Outsideren fra Korea lanserer folke-SUV

SsangYong er tilbake på markedet - der vi ikke ventet dem.

VARME I RATTET STANDARD: SsangYong har gjort en innsats for å gjøre interiøret tidsriktig, og selv om materialer og aspekt ikke skriker høyverdig kvalitet, er det absolutt akseptabelt til denne prisen. Og det meste av det man forventer i 2016 er på plass. Foto: KNUT MOBERG
VARME I RATTET STANDARD: SsangYong har gjort en innsats for å gjøre interiøret tidsriktig, og selv om materialer og aspekt ikke skriker høyverdig kvalitet, er det absolutt akseptabelt til denne prisen. Og det meste av det man forventer i 2016 er på plass. Foto: KNUT MOBERG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er på en måte epokegjørende: Den koreanske evige outsider, SsangYong, lanserer en ekte folke-SUV, og slår like gjerne til med en kompakt vogn i størrelse S - som Opel Mokka, Suzuki Vitara, Skoda Yeti.

Nye eiere

Tross et forsøk med en helt grei Korando som ikke kom helt i mål selv om vi under første test konstaterte store fremskritt, er dette den første skikkelig moderne SUV-en fra koreanske SsangYong, som tydeligvis har fått mer å rutte med siden de ble overtatt av det store indiske selskapet Mahindra&Mahindra.

Konkurrenter kan, i tillegg til dem vi nevnte ovenfor, være biler som Fiat 500X og Honda HR-V.

GOD FREMKOMMELIGHET: Tivoli kan fint takle dårlige norske hytteveier i vårløsninga. Firehjulsdrift med lock-funksjon er standard. Bakkeklaringen er snaue 17 centimeter - noen terrengbil er det tross alt ikke vi snakker om. Foto: KNUT MOBERG
GOD FREMKOMMELIGHET: Tivoli kan fint takle dårlige norske hytteveier i vårløsninga. Firehjulsdrift med lock-funksjon er standard. Bakkeklaringen er snaue 17 centimeter - noen terrengbil er det tross alt ikke vi snakker om. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


Sprek dieselmotor og 4x4 standard

Testbilen er utstyrt med den moderne dieselmotoren på 1,6 liter som yter 115 hestekrefter. Den stiller dessuten med 300 newtonmeter fra 1500 til 2500 omdreininger og det gir den god trekkraft i det viktige nedre mellomregisteret.

Kraftoverføringen skjer via en moderne sekstrinns manuell girkasse som er godt tilpasset motorkarakteristikken. Det gir kjøremessig gode resultater:

Bilen oppleves rett og slett bilen som ganske sprek og motoren slår oss som overraskende kultivert. For bensin-fans tilbys en 1,6-liter med identisk slagvolum og 128 hestekrefter - men med mindre moment og antakelig mindre kraftfølelse i mellomregisteret, uten at vi har prøvekjørt denne.

Sjekk her vår oversikt over SUV-er og crossovere til en rimelig pris

INGEN KOPI: Meningene om bilens design er delte, men den har i det minste noen originale detaljer. Foto: KNUT MOBERG
INGEN KOPI: Meningene om bilens design er delte, men den har i det minste noen originale detaljer. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


310.000 kroner med det meste på plass

Av utstyr er mye på plass – testbilen koster 310 000 kroner med utstyrsnivå Premium som har både syv kollisjonsputer, 16-tommers alufelger, cruise control, varme i rattet, to-soners automatisk klimaanlegg og bluetooth.

Hva med automat, er det sikkert mange som spør. Joda - det er tilgjengelig selv om den ikke står på den offisielle prislisten. Den kan bestilles - men koster da skjorta og en del til - i forhold til den manuelle. For 70.000 kroner i påslag må sies å være rimelig drøyt. Likevel blir jo 380.000 kroner fortsatt bortimot akseptabelt for en bil med god dieselmotor, firehjulsdrift og automat.

Den høyere prisen forklares i stor grad av høyere utslipp - forbruket øker fra 0,45 til 0,59 liter per mil og dermed blir det et helt annet CO2nivå også: 156 i stedet for 119 gram per kilometer.

Les også: Stor oversikt over folkesuv-testene til Dinside.

PÅ KJØPET:Skinnseter som standard er ikke hverdagskost... Foto: KNUT MOBERG
PÅ KJØPET:Skinnseter som standard er ikke hverdagskost... Foto: KNUT MOBERG Vis mer


Bra utstyrt....

Av annet standardmontert utstyr til den prisen kan nevnes: LED kjørelys, regnsensor, skinn seter, programmerbar styring (3 innstillinger), 7-tommers skjerm (navigasjon mot et tillegg på 5.000 kroner), ryggekamera parkeringssensorer foran og bak, mørke vinduer bak, konstantfartsholder (cruise control), kjørecomputer, takrelinger, start/stopp system, tåkelys foran og bak, USB, AUX og HDMI inngang, bluetooth for strømming og håndfri telefoni og smartnøkkel for nøkkelfri start.

Bortsett fra nevnte navigasjon er eneste ekstrautstyr da elektrisk justerbare seter, til 8.000 kroner. Dette inkluderer ventilert førersete.

Opel med SUV-fornyelse: Snart kommer Mokka X

GODT UTSTYRT: Det meste av det man trenger er på plass. Instrumentpanelet kan man endre farge på om man vil - seks forskjellige er tilgjengelige. Foto: KNUT MOBERG
GODT UTSTYRT: Det meste av det man trenger er på plass. Instrumentpanelet kan man endre farge på om man vil - seks forskjellige er tilgjengelige. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


...bortsett fra...

Likevel, ett minus på utstyrssiden: Tivoli mangler det nyeste innen elektroniske sikkerhetsassistenter, i motsetning til hva Suzuki kan tilby noe av på sin Vitara.

Plassen innvendig er bra i forhold til størrelsen – med sine 420 centimeter i lengden er Tivoli kortere enn en VW Golf. Det betyr at også voksne kan benytte baksetet – slett ikke verst.
Bagasjerommet er også relativt romslig og slår også Golf med relativt grei margin – 423 liter er godt over kompaktbil-standarden.

GREI PLASS: Bilen er kortere enn en Golf, men egentlig overraskende romslig. Voksne får plass bak. Foto: KNUT MOBERG
GREI PLASS: Bilen er kortere enn en Golf, men egentlig overraskende romslig. Voksne får plass bak. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


Kjører bra

Kjøremessig er Tivoli helt grei selv om den oppleves litt stump over små ujevnheter og styringen gir i normalmodus lite tilbakemeldinger. Men når det gjelder styringen, har man valget mellom tre innstillinger: Sport, for mer direkte respons og mer stabilitet i høyere hastighet, normal, og komfort - som gjør bilen lettere på styringen ved manøvre som parkering og bykjøring, for eksempel.

Setene er greie nok - testfører fant en god sitteposisjon og fant komromisse mellom fasthet og komfort tilfredsstillende. Sitteputen er likeveli korteste laget. Rattet kan bare justeres i høyden – minus i margen.

DYPT: Bagasjerommet er ganske romslig med sine mer enn 400 liter. Men lasteterskelen er uvanlig høy. Foto: KNUT MOBERG
DYPT: Bagasjerommet er ganske romslig med sine mer enn 400 liter. Men lasteterskelen er uvanlig høy. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


Men materialkvaliteten overrasket oss positivt, uten å nå de store høyder. Det oppleves for eksempel bedre enn i Suzuki Vitara, som antakelig er nærmeste konkurrent. Av fancy detaljer kan nevnes et instrumentpanel der man kan velge mellom seks ulike farger på bakgrunnsbelysningen.

Les her vår test av Suzuki Vitara med diesel og automat

Mye for pengene

Tivoli har mer for seg enn et morsomt navn som blir ”ilovit” baklengs. Den byr på mye bil for pengene, men når ikke opp blant de beste i klassen når det gjelder komfort, kjøreegenskaper eller sikkerhetsutstyr. Dette veier imidlertid prisen langt på vei opp for – terningen ruller dermed til en grei firer.

KOMPAKT: Tivoli er smart pakket og de 420 lengdecentimetrene er godt utnyttet. Folieringen forstyrrer dessverre det visuelle inntrykket av en godt tenkt linjeføring. Foto: KNUT MOBERG
KOMPAKT: Tivoli er smart pakket og de 420 lengdecentimetrene er godt utnyttet. Folieringen forstyrrer dessverre det visuelle inntrykket av en godt tenkt linjeføring. Foto: KNUT MOBERG Vis merPris:309 900 kr (Aut: 379.900)
MotorR4 1,6-liter diesel
Girkasse6 man (6 aut)
Slagvolum1.597 ccm
Effekt:115 hk
ved turtall3.400-4.000 o/min
Dreiemoment:300 Nm
ved turtall1.500-2.500 o/min
Drivhjul:4x4
0-100 km/t:11,0 sek.
Toppfart:175 km/t
Forbruk:0,43 (0,59) l/mil
CO2-utslipp:113 (156) g/km
Lengde420 cm
Bredde180 cm
Høyde160 cm
Akselavstand:260 cm
Bagasjerom:423 liter
Egenvekt:1.380 (1.405) kg
Tilhengervekt:1.500 kgVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer