Tyveri av bilskilt

Over 10.000 skilter ble stjålet i fjor: Sjekk konsekvensene

Politiet mener stjålne bilskilt brukes av kriminelle.

SKJULER KRIMINELL VIRKSOMHET: En del av skiltenes om stjeles brukes av kriminelle for å slippe unna politi og tollvesen. Foto: Rune Korsvoll
SKJULER KRIMINELL VIRKSOMHET: En del av skiltenes om stjeles brukes av kriminelle for å slippe unna politi og tollvesen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Det er nye tall Dinside har fått fra Statens vegvesen som viser det store omfanget av bilskilt som hvert år blir borte. Fram til 15. november var 9.785 bilskilt meldt stjålet eller mistet.

Plusser vi på tall fra siste del av november og desember, kommer vi ut med godt over 10.000 bilskilt som ble stjålet eller mistet i fjor.

Noen oversikt over hvor mange som bare er mistet har ikke Vegvesenet, men en del stjeles bevisst av folk som ønsker å bruke skiltene i kriminell virksomhet.

Skjuler kriminalitet

- Vi er kjent med at det årlig stjeles kjennemerker, og sjefen for Utrykningspolitiet (UP) var allerede høsten 2012 bekymret over at antall tyverier gikk opp. Runar Karlsen (UP-sjefen) tror hensikten med tyveri av bilskilt er å skjule annen kriminalitet, forteller senior kommunikasjons-rådgiver Dag Gjærum i UP til Dinside.

UP-SJEFEN BEKYMRET: UP-sjef Runar Karlsen er bekymret for økningen i antall bilskilt som stjeles. Foto: Per Flåthe
UP-SJEFEN BEKYMRET: UP-sjef Runar Karlsen er bekymret for økningen i antall bilskilt som stjeles. Foto: Per Flåthe Vis mer

Gjærum forklarer videre at det for eksempel kan være til bruk under vinningskriminalitet.

- Stjålne skilter kan også settes på biler som frakter ulovlig gods over grensen.

Sjekker skilt automatisk

UP bruker flere metoder for å avsløre kjøretøy med falske skilter.

- For å avdekke kjøretøy påmontert stjålne eller falske kjennetegn, er det i hovedsak to kontrollmetoder vi benytter. For det første skjer det gjennom ordinære farts- og rus-kontroller langs veien. Foruten sjekk av fører, kontrollerer vi at kjennetegn stemmer med bilen som blir kontrollert, sier Gjærum.

- Den andre metoden er bruk av automatisk avlesning av kjennetegn (ANPR), hvor kjennetegn automatisk blir sjekket opp mot stjålne kjennetegn i politiets register.

Meld fra med en gang

For deg som er blitt frastjålet eller har mistet bilskiltene, er det bare en ting å gjøre. Meld fra til politiet med en gang, oppfordrer Statens vegvesen.

MELD FRA: Er skiltet på bilen borte må du melde det til politiet med en gang. Hvis ikke kan du oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bøter og forsikringskrav. Foto: Rune Korsvoll
MELD FRA: Er skiltet på bilen borte må du melde det til politiet med en gang. Hvis ikke kan du oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bøter og forsikringskrav. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Det er nemlig du som bileier som har ansvar for bilens skilter, og du kan oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bøter og forsikringskrav etter at en bil med dine skilter har vært innblandet i slike episoder - eller at skiltene er brukt på biler for å komme seg gratis gjennom bommene. Hvis du har meldt tyveriet til politiet er det lettere å avvise alle krav som måtte komme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer