Pris på bensin og diesel

Over 22 kroner literen

Denne uka er det observert bensinpriser på over 22 kroner literen i Norge. Det er ny prisrekord.

NYE REKORDER: Ifølge stasjonskjeden Circle K har bensinen i Tromsø passert over 22 kroner literen denne uka. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NYE REKORDER: Ifølge stasjonskjeden Circle K har bensinen i Tromsø passert over 22 kroner literen denne uka. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den seneste tida har prisene på drivstoff økt kraftig, og de siste ukene har det generelt vært høye priser på bensin og diesel her til lands.

– Det er over 21 kroner på bensin og over 20 kroner på diesel flere steder i Norge, forteller Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef i Circle K, til DinSide.

SKYHØY: Bensin- og dieselprisene bikket 20 kroner denne uka. Dette bildet ble tatt i Oslo tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKYHØY: Bensin- og dieselprisene bikket 20 kroner denne uka. Dette bildet ble tatt i Oslo tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han forklarer prisoppgangen med høye innkjøpspriser på bensin og diesel, samt på biodrivstoff, i tillegg til at avgiftsnivået på drivstoff er høyt.

– Avgiftene økte ved nyttår med litt over 32 øre per liter, inkludert moms, på diesel, og med nesten 40 øre inkludert moms på bensin. Jeg kan ikke huske en så kraftig stigning noensinne i innkjøpspris som det vi har sett etter nyttår, både på bensin og diesel, fortsetter Hansen.

Rekordhøy etterspørsel etter drivstoff i det internasjonale markedet og høy oljepris, spiller også inn.

Lurer du på hvor tanklokket sitter? Svaret finner du som oftest i instrumentpanelet. Sjekk videoen og spar deg for en rundtur rundt bensinpumpa eller ladestasjonen. Vis mer

Egen avgift i Tromsø

Lokale prisrekorder har ikke Circle K oversikt over, men kommunikasjonssjefen kan fortelle at i Tromsø, som har sin egen «tromsøavgift» på drivstoff, er prisene over én krone dyrere enn ellers i landet.

– Der er literprisen på bensin over 22 kroner og over 21 på diesel når drivstoffprisene er på sitt høyeste.

Tromsøavgiften er en ekstraordinær drivstoffavgift som ble innført i 1990 på alle stasjonene i kommunen. Pengene brukes blant annet til tiltak for myke trafikanter.

Høye avgifter

Hansen forklarer at 90 prosent av prisene er utenfor deres kontroll, og at avgiftene utgjør omtrent 60 prosent av prisen. Innkjøpsprisen, det selskapene må betale for i det internasjonale markedet, utgjør 30 prosent av prisene.

– Vi skjønner godt at høye drivstoffpriser er krevende for mange, ikke minst for de som er avhengig av bilen i det daglige. Og de er det mange av rundt om i Norge. Men det er lite vi som selskap får gjort med prisene.

Tidligere denne uka uttalte NAF til DinSide at det er på tide å kutte avgiftene.

– Tida for å kutte avgiftene er nå. For folk flest blåser det nå fra fire kanter: trusselen om økte renter, sammen med økte strømpriser, økte matpriser og økte drivstoffpriser. Folk flest kjører jo ikke bil unødvendig, og de må bruke den bilen de har, sa myndighetskontakt i NAF, Thor Egil Braadland.

Kunne vært 12 eller 26 kroner

Ser man på gjennomsnittslønna i dag kontra 1969, da bensinen kostet 1,27 kroner literen, kunne literprisen vært på 26 kroner, ifølge SSB, om bensin skulle tatt samme del av lønna som da.

Men det er flere å måter å se bensinprisen på. Ser vi den i forhold til den generelle prisstigningen, så får vi et helt annet svar. Statistisk sentralbyrå har en egen konsumprisindeks-kalkulator, og den viser at dersom bensinprisen hadde økt i takt med den generelle prisstigningen, ville den vært 12,71 kroner per liter i dag – en økning på 900,9 prosent.

Relativ rekord

DinSide har vært i kontakt med Drivkraft Norge for en kommentar til de rekordhøye prisene, men de henviser igjen til de enkelte energistasjonene, på folkemunne kalt bensinstasjoner.

Drivkraft Norge viser også til SSBs månedlige prisstatistikk, men denne er ennå ikke oppdatert i 2022. I desember 2021 var snittprisen imidlertid 17,58 kroner literen for bensin og 16,76 kroner literen for diesel - altså et godt stykke unna denne ukens nivå.

– Statistikken viser at i løpende priser (uten å justere prisene for inflasjon), har verken bensin- eller dieselprisene tidligere vært på de nivåene vi har sett høsten 2021 og vinteren 2022, forteller administrerende direktør Kristin Bremer Nebben til DinSide.

Justert for inflasjon forteller hun imidlertid at prisen på bensin var høyere sommeren og høsten 2008, høsten 2012, høsten 2013, høsten 2014 og mai 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer