Over halvparten piggfrie

Målet om at 80 prosent av alle bilister skal kjøre piggfritt innen år 2002 virker som et reelt anslag - ikke som håpløse drømmer. Men regjeringen er ikke fornøyd.

Publisert

For første gang selges det flere piggfrie vinterdekk enn dekk med pigger. Nærmere bestemt står piggfrie dekk for 52,2 prosent av totalsalget av nye dekk, melder bladet Bilbransjen.

Dersom man ser på de fire storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger isolert, er piggfriandelen mellom 80 og 90 prosent. Det er også interessant å merke seg at det faktisk er slik at piggfrie dekk i hovedsak selges til nyere biler, mens det på eldre biler er mer vanlig med piggdekk. Denne konklusjonen kan man trekke på grunnlag av at piggfriandelen er svært høy til dekk med 65 og 70-profil, mens piggdekkandelen er mye høyere for dekk med 80-profil.

Tallene er basert på leveranser til dekkgrossistene.

Optimisme og pessimisme

Selv om bransjen er optimistiske, er regjeringen lite fornøyd, og både samferdselsminister Odd Einar Dørum og miljøvernminister Guro Fjellanger truet før helgen med at det må tas i bruk avgift for bruk av piggdekk for å få piggfriandelen høyrere.

Det er forøvrig interressant å merke seg at det foreligger to undersøkelser - med vidt forskjellige konklusjoner - om hvor lav piggfriandelen i Oslo-området er. I fjor ble det antydet at piggfriandelen allerede var nærmere 60 prosent, mens en undersøkelse som er ny av året viser at piggfriandelen i Oslo er knappe 22 prosent

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.