Mini dropper manuelt gir

Over og ut for manuellgiret?

Krigen i Ukraina er årsaken til at enda et bilmerke går over til automatgir.

SLUTT PÅ DENNE: Mini er det foreløpig siste bilmerket som nå har sluttet å produsere manuelt gir på bilene sine. Men det kan være midlertidig. Foto: Øystein B. Fossum
SLUTT PÅ DENNE: Mini er det foreløpig siste bilmerket som nå har sluttet å produsere manuelt gir på bilene sine. Men det kan være midlertidig. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert

Bilmerket Mini har stoppet all produksjon av manuelt gir på fabrikkene sine. Det meldte renommerte Autocar denne uka.

Ifølge det britiske nettstedet er vanskeligheter med å skaffe deler, forsterket på grunn av krigen i Ukraina og den globale halvledermangelen, årsaken til at Mini nå går til dette skrittet.

Manuelt gir på vei bort

Det skjer mye i den teknologiske utviklingen av biler for tiden, og flere bilprodusenten kommer til å gå bort fra manuelt gir med tiden. For halvannet år siden varslet for eksempel Mercedes-Benz at de skal kutte både manuelt gir og flere motorvarianter.

Andre bilprodusenter har dessuten varslet at de skal gå over til kun å produsere helelektriske biler innen et visst år. Når det skjer vil det manuelle giret forsvinne «av seg selv», siden elbiler ikke har gir.

BEST I TEST: Dette er de sikreste bilene i 2021 ifølge Euro NCAP. Video: Euro NCAP Vis mer

Midlertidig for Mini?

Ved å stoppe produksjonen av manuelle biler, skal Mini sikre produksjonsstabilitet, heter det i en uttalelse fra produsenten. De bekrefter likevel at stopp i manuellgiret skal være midlertidig og at produksjonen «vil bli gjenopptatt i fremtiden når omstendighetene tillater det».

Før produksjonsstansen var skal alle Mini-modellene ha være mulig å kjøpe med manuelt gir - bortsett fra Mini Electric, som av naturlige årsaker kun kan fås med «automatgir».

Mini bekreftet at dette vil være midlertidig og «vil bli gjeninnført i fremtiden når omstendighetene tillater det». Før denne avgjørelsen var alle modellene tilgjengelige for kjøp med manuell girkasse, bortsett fra Mini Electric.

Stengt ned tidligere

Ifølge Autocar ble Mini-fabrikken i Oxford også tvunget til å stenge ned tidligere i år, på grunn av Russlands invasjon av Ukraina. Også morselskapet BMW, Audi, Mercedes-Benz, Porsche, Skoda og Volkswagen har blitt tvunget til å bremse produksjonen grunnet krigen.

DinSide har forsøkt å få en kommentar fra den norske importøren, men har foreløpig ikke fått svar.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer