Én av fem med dårlige sommerdekk

– Overlever ikke sesongen

Ifølge dekkjede vil én av fem norske sommerdekk ikke være gode nok ved utgangen av sesongen. Sjekk om dine dekk holder mål.

Verksted- og dekkjeden Vianor mener at så mange som én av fem norske sommerdekk må byttes i løpet av sesongen.
Verksted- og dekkjeden Vianor mener at så mange som én av fem norske sommerdekk må byttes i løpet av sesongen. Vis mer
Publisert

Påska er endelig her, og flere har enten dratt på hytta eller er hjemme og slapper av med noen velfortjente fridager. Etter det som er den største kristne høytiden i løpet av et år er det også straks tid for å bytte til sommerdekk på bilen.

Når må man legge om til sommerdekk 2022?

Fristen for å bytte fra piggdekk til sommerdekk er nemlig første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er datoen satt til 1.mai.

Unntaket er for piggfrie dekk, som kan brukes hele året. Det anbefales imidlertid ikke å gjøre dette i sommerhalvåret, siden piggfrie vinterdekk har betraktelig dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt.

For biler under 3,5 tonn er minimumskravet til mønsterdybde på sommerdekkene 1,6 millimeter. Anbefalingen er imidlertid at sommerdekk har en mønsterdybde på tre millimeter.

Mange har dårlige sommerdekk

Derfor er det naturlig å ville bytte ut vinterhjul-settet med rene sommerhjul i forbindelse med påskefri. Så lenge værmeldingen ser trygg ut og du ikke har planer om å kjøre over noen snø- og is-utsatte fjelloverganger er egentlig det bare å sette i gang.

Men har du egentlig kontroll på sommerdekkene?

Ifølge Vianor, som har sett nærmere på tilstanden på sommerdekkene til sine dekkhotellkunder, er det tusenvis av dekk som er under «selskapets standarder». Disse kundene vil få anbefaling om å kjøpe nye sommerdekk i løpet av sesongen.

– Av de sommerdekkene vi har målinger på, så er så mye som en femtedel klassifisert som enten gul eller rød, sier retail-salgssjef Ann Kristin Storholm i Vianor Skandinavia.

FERIEPROBLEM: Med fullastet feriebil er problemet med å komme seg opp den siste bratte og glatte bakken aller størst. Men, med dette tipset vil du mest sannsynlig alltid komme deg hele veien opp. Video: Rune Korsvoll. Vis mer

– Bør byttes før kravet

Selskapet opererer med et fargekodesystem for dekkene de har lagret for kunder: Grønt indikerer en mønsterdybde over tre millimeter, gult mellom tre millimeter og fire millimeter, og rødt under tre millimeter. Den gule klassifiseringen tilsier dermed at sjåføren bør vurdere å bytte dekk snart, mens rød betyr at dekkene allerede er nedslitt og under anbefalte mønsterdybde.

Ann Kristin Storholm er salgssjef retail i Vianor Skandinavia.
Ann Kristin Storholm er salgssjef retail i Vianor Skandinavia. Vis mer

– Statens vegvesen er tydelige på at i perioden mellom første søndag etter 2. påskedag og frem til 1. november, skal dekkenes mønsterdybde være minst 1,6 millimeter. Selv om den lovlige grensen for sommerdekk er ganske lav, opererer vi med litt høyere måleverdier for å sikre at det er trygt å kjøre under alle værforhold gjennom sommersesongen, forklarer Storholm.

Her er dekkene mest slitt

# Område Gode dekk Mer slitt
1.Innlandet75 %25 %
2.Øst- og Vestfold og Sørlandet76 %24 %
3.Midt og Nord80 %20 %
4.Vestlandet82 %18 %
5.Østlandet87 %13 %

Totalt lagrer Vianor nesten 80 000 sett med sommerdekk fordelt på 62 dekk- og bilverksteder fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. Innsikten fra Vianor avslører at det er i Innlandet dekkene er i dårligst stand. Kilde: Vianor

Hver fjerde i Innlandet

Statistikken viser at det er relativt store forskjeller på landsdelene. Det sentrale Østlandet har minst slitte dekk, mens de som bor på Innlandet har de mest slitte sommerdekkene (se faktaboks).

– Omtrent 25 prosent av sommerdekkene vi har målinger på i dekkhotellene i Innlandet er klassifisert som røde eller gule. En årsak kan være at denne delen av Norge har mye dårlige veier og kan oppleve raske sesongmessige endringer, også i sommermånedene, sier Storholm.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer