Elbil og strømpris

- Overraskende

Høye strømpriser gjør folk skeptiske til elbil.

SKEPTISK: Strømprisene fører til skepsis mot elbiler. Foto: Gorm Kallestad/NTB
SKEPTISK: Strømprisene fører til skepsis mot elbiler. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ruller rekordmange elbiler rundt på norske veier nå, på tross av at krigen i Ukraina har gjort det vanskelig å mette markedet.

Skeptiske

Nå har imidlertid Norstat – på oppdrag fra NAF – gjennomført en undersøkelse blant 1000 respondenter, som viser at en av fire nå er mindre interessert i å kjøpe elbil. Grunnen? De høye strømprisene.

- Dette er overraskende tall når vi vet at strøm fortsatt er det desidert billigste drivstoffet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal i en pressemelding.

Han peker på at man ved å lade hjemme slipper unna med en tredjedel av drivstoffkostnadene, sammenliknet med biler som går på fossilt drivstoff.

Organisasjonen har ved hjelp av februartallene fra SSB regnet på hvor mye det koster å kjøre elbil kontra bensin eller dieselbil. Tallene forutsetter at man lader hjemme.

Diesel og bensinbiler:

DrivstoffÅrlig kjørelengdePris per liter i februar 2022Drivstofforbruk per kilometerTotalkostnad per år
Dieselbil12 00018,23 kr0,065 liter14 219 kr
Bensinbil12 00019,28 kr0,065 liter15 038 kr

Kilde: NAF/SSB

Elbiler:

ModellTotalkostnad per år (100% lading hjemme)Andel av utgiftene for en gjennomsnittlig dieselbilAndel av utgiftene til en gjennomsnittlig bensinbil
Volkswagen ID.43964 kr28 %26 %
Audi e-tron 555205 kr37 %35 %
Nissan Leaf 40 kWt4487 kr32 %30 %

Kilde: NAF/SSB

- Når det fortsatt lønner seg så mye med elbil når strømprisene er rekordhøye, lønner det seg enda mer når strømprisene blir mer normale igjen. Husk at bilen du kjøper skal du ha i ganske mange år, sier Sødal, som poengterer at det er spesielt gunstig i Nord-Norge, der strømprisene er lavere.

Høyere

Når det gjelder strømprisene er det imidlertid ventet at de kan gjøre et hopp inn mot sommeren. Grunnen er at Russland har varslet kutt av gassleveranser til Europa.

- Prisene i sommer forventes ikke bare å bli høyere enn tidligere somre og vinteren som var. Det sies at de kan bli høyere enn den høyeste vinterprisen vi har sett sa Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight til DinSide onsdag.

Ifølge Lilleholt er det Sør-Norge som vil ta støyten. Dette er på grunn av utenlandskablene. Bare de siste dagene har prisen steget markant, og fredag blir strømprisene i Sør-Norge de høyeste siden 9. mars.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer