På bilferie i Norge? Her er de fineste veistrekningene

Gode tips fra eksperten til deg som skal på norgesferie med bil.

TINDEVEIEN: Underveis kan du stoppe på Oscarshaug og nyte utsikten over Jotunheimen.  Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen
TINDEVEIEN: Underveis kan du stoppe på Oscarshaug og nyte utsikten over Jotunheimen. Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han reiser land og strand rundt, og trives langs veien. Livsmålet er å en vakker dag ha kjørt enhver meter med offentlig vei innenfor landegrensene.

Mannen vi snakker om er Per Roger Lauritzen.

Hvem er vel mer naturlig å spørre om landets skjulte skatter i form av veistrekninger og feriemål med bil, enn veibokredaktøren i NAF?

LES OGSÅ: Nær halvparten av oss reiser på bilferie

Norges fineste veistrekninger?

VEIBOKSJEFEN: Per Roger Lauritzen har ansvaret for veiboka, men lager i tillegg minst én bok til i året. Få kjenner Norge like godt som han. Foto: Fred Magne Skillebæk
VEIBOKSJEFEN: Per Roger Lauritzen har ansvaret for veiboka, men lager i tillegg minst én bok til i året. Få kjenner Norge like godt som han. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer


Lauritzen er klar på at det ikke finnes noen fasit for hva som er landets fineste veistrekning, men har likevel trukket frem noen favoritter.

TIDLIG SESONG: Også dette er tatt langs Tindeveien, på vei til Turtagrø.  Foto: Stig Tronvold / Samfoto / NTB Scanpix
TIDLIG SESONG: Også dette er tatt langs Tindeveien, på vei til Turtagrø. Foto: Stig Tronvold / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

Tindevegen:

Først trekker han frem noen avsides strekninger i Sogn og Fjordane.

Ruten er beskrevet i boken om de nasjonale turistvegene, og går over deler av Sognefjellet. Men en liten omveg man bør unne seg er å kjøre Tindeveien, forteller Lauritzen.

Dette er opprinnelig en anleggsvei mellom Turtagrø og Øvre Årdal, som er vinterstengt og regulert med bom. Veien er smal og svingete, forteller Lauritzen og legger til at med store bobiler kan man få noen utfordringer.

Veien har fått klengenavnet «snarveien gjennom Jotunheimen», og sender deg langt opp i fjellheimen, med 1.315 meter over havet som det høyeste punktet.

En veldig flott tur, forteller Lauritzen.

SOGNEFJELL: En tur tidlig i sesongen kan være spektakulær, selv for nordmenn.  Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen
SOGNEFJELL: En tur tidlig i sesongen kan være spektakulær, selv for nordmenn. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen Vis mer


BILLEDSKJØNT: Det er utsikter som dette mange ferdes til fjells for.  Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen
BILLEDSKJØNT: Det er utsikter som dette mange ferdes til fjells for. Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen Vis mer


Vikingveien:
Bor du på østlandet og ikke vil veldig langt, er Vestfold et ypperlig sted å ta for seg. I stedet for å kjøre langs E18 anbefaler Lauritzen å ta Vikingveien. Kjør av ved Koppstadkrysset, og kjør nedover.

Underveis finner du flere steder med historiske skip, hvor to er laget som seilklare replikaer. Dette er en veldig hyggelig og pent alternativ til å feie E18 opp og ned, mener Lauritzen.

RALLY MONTE-CARLO: Veien over Tronåsen er i dag fredet, og var på 30-tallet en etappe av det kjente rallyet. Foto: Samfoto/NTB Scanpix
RALLY MONTE-CARLO: Veien over Tronåsen er i dag fredet, og var på 30-tallet en etappe av det kjente rallyet. Foto: Samfoto/NTB Scanpix Vis mer


Tronåsen:
Denne strekningen, som går mellom Moi og Flekkefjord ble fredet i 2009.

Strekningen var også en del av Rally Monte Carlo i 1931, og ble da ansett som en av de farligste etappene, fordi den både er smal og bratt. Veien er sesongåpen for personbiler og minibusser fra 1. Mai til 30. September.

Det også viktig å få med seg at den er enveiskjørt fra Tronvik til Sira.

Villmarksveier:
Det finnes flere villmarksveier. Et alternativ er å kjøre den som ligger langs grensen mellom Østfold og Sverige, gjennom Halden og Rømskog til Aurskog Høland.

FEIGUMFOSSEN: Fossen er 218 meter høy, og kan ses fra den nasjonale turistveien som går langs Lusterfjorden. Det er også mulig å gå den korte turen opp til Fossen.  Foto: Samfoto/NTB Scanpix
FEIGUMFOSSEN: Fossen er 218 meter høy, og kan ses fra den nasjonale turistveien som går langs Lusterfjorden. Det er også mulig å gå den korte turen opp til Fossen. Foto: Samfoto/NTB Scanpix Vis mer


Enda finere er likevel villmarksveien i Nord-Trøndelag, som fungerer fint som en liten avstikker på vei nordover. Her kjører du av E6 ved Grøndalselvbrua, og inn til Tunnsjøen. Følg denne videre mot Gjersvika ved innsjøen Limingen, og ut på E6 igjen ved Namskogen.

Vil du ha enda mer villmark er det bare å ta villmarksveien i Nordland, som er riksvei 73 fra Majavatn til Korgen enda lenger nord.

Fra fyr til fyr:
Skal du bevege deg lengst opp i landet, har Lauritzen en favoritt. Han er klar på at Finnmarksvidda er flott, men at den også kan bli ensidig i lengden.

Hvorfor ikke kombinere bilturen med en etappe med Hurtigruta, foreslår han. Ta for eksempel Hurtigruta fra Tromsø til Kjøllefjord. Derfra kjører du ut til Slettnes fyr utenfor, på en av landets aller nordligste punkt. Herfra kan du kjøre rundt Tanafjorden, og rundt til Kjølnes fyr.

Underveis er du om sommeren nødt til å kjøre rundt om Tana bru, mens du om vinteren kan kjøre isveien over fjordtarmen, og slipper unna den lange omveien, om det er et mål.

MATGLEDE: Er du først langt nord i Finnmark bør du unne deg en tur innom Kongsfjord Gjestehus. Om ikke annet, så bare for maten.  Foto: Rune Korsvoll, Motor/NAF
MATGLEDE: Er du først langt nord i Finnmark bør du unne deg en tur innom Kongsfjord Gjestehus. Om ikke annet, så bare for maten. Foto: Rune Korsvoll, Motor/NAF Vis mer


Om Per Roger Lauritzen

TRE VIKTIGE TIPS TIL BILFERIEN:

1. Ikke gap over for mye, forteller Lauritzen. Det er synd å la gode opplevelser måtte vike for klokka.

2. Planlegging er viktig, men ikke for detaljert og firkantet. Gi rom for alternativer, for innfallsmetoden er undervurdert. De store overraskelsene er som regel ikke et resultat av planlegging, fortsetter han.

3. Bruk NAFs veibok, eller ”stoppbok”, som noen kaller den. Den gir gode tips til steder du bør stoppe og oppleve, fremfor å kjøre.

Og igjen, husk at bilen bare er middelet for å nå målet.


Mannen besitter så mye kunnskap og engasjement at det ikke er plass til alt innenfor permene av veiboka. Derfor har NAF i samarbeid med blant annet Norsk Kulturarv, og andre bidragsytere, gitt ut ytterligere en bok kategorisert på tema hvert år de senere årene.

«Norges vakreste bilturer», boken om de 18 nasjonale turistvegene kom i 2014, «Utenfor allfarvei» kom i 2015, og «Norges beste omveier» kom nå i år.

For neste år er arbeidet allerede i gang med boken «Norges beste utsikter», et prosjekt hvor Lauritzen i stor grad håper på hjelp fra publikum. Han presiserer at utsikten ikke trenger å være fra verken veien eller en fjelltopp. Det kan like gjerne være langs fjorden, forteller mannen, som dessuten har 34 år bak seg i Turistforeningen.

- Han er sitt felts svar på Arne Scheie, bedyrer en kollega av Lauritzen.

LES OGSÅ: Smarte tips til bilferien

SPENNENDE OVERNATTINGSSTEDER:

Overnatting hører med på langturer og Lauritzen har bodd litt både her og der. Noen steder har satt spor.

Norges minste hotell: Nord for Saltfjellet finner du Storjord Hotell, et lite men koselig familiedrevet hotell med noen få rom. Her har Camilla Storjord og Petter Ording pusset opp det som skal være landets minste hotell, som ligger i flott natur. Spisesalen ser ut som mormors spisestue med blomster på bordene og hvite gardiner, har Lauritzen skrevet om stedet i en av bøkene sine.

Kongsfjord Gjestehus: Langt nord i Finnmark ligger stedet som drives av Åse Winsents, som etter en periode sørpå fikk hjemlengsel. Hun reiste tilbake til barndomshjemmet, og bygget det opp til et unikt overnattings- og matsted, forteller Lauritsen. På kjøkkenet finner du Tryggen Lund fra Berlevåg Mannskor. Sammen har de bygget opp stedet så langt fra masseturismen som det er mulig å komme - og mange ønsker seg nettopp dit. Skal du først gjøre ruten fra fyr til fyr, så bør du også unne deg en tur innom Kongsfjord Gjestehus.

Værlandet Gjestehavn: Hyggelig havn for båter, biler og folk, skriver Lauritzen om plassen, som ligger utenfor Askvoll. For å komme frem med bil må du benytte ferge det siste stykket, men Lauritzen forteller at øyriket i området er fantastisk, og tar seg godt ut fra sjøveien. Et av høydepunktene er den kortreiste maten, men ikke bare fra sjøen. Her får du også servert lokal hjort og sau, om du vil. Det meste er hjemmelaget, og vil du holde det gående ut i de sene timer, så er Grys Pub og Kro et egnet sted. Gjestehavna er et godt utgangspunkt for utflukter dagen derpå.


LES OGSÅ:
Verdens 15 beste veistrekninger
Nedover Europa? Dette må du passe på

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer