På motorveien: Også bilistene trenger pleie

Det er ikke bare bilen som skal fungere bra når du tilbakelegger mil etter mil og time etter time på motorveiene rundt om i Europa. Du bør også stelle pent med deg selv og de andre som er med på turen.

På  motorveien: Også bilistene trenger pleie
Publisert

Litt god pleie av seg selv tar ikke mye tid, men kan spare deg for mye trøbbel og gjøre deg mer effektiv i lengden. Og, ikke minst, det gjør turen mye hyggeligere!

Sjåfør og passasjerer

Det er ikke bare bilen som trenger stell – det gjør du som er sjåfør også! Samt dine passasjerer. Motorveikjøring blir lett monotont samt spesielt slitsomt ved høye hastigheter. Konsentrasjonen bør være på topp hele tiden, og det er lurt å ta relativt hyppige pauser.

Ta en liten pause ca. hver andre time. Stopp bilen, gå ut og strekk på bena og få litt frisk luft. Rull ned vinduene med jevne mellomrom ved kjøring, slik at du får frisk luft i bilen. Hvis du merker at du begynner å bli trett, så er det ingen bønn: Ta deg en pause! Det tjener du på i lengden. Drikk mye vann og spis mat og snacks (fortrinnsvis frukt og grønnsaker) som hjelper deg å holde koken lenge. Fet mat gjør deg bare trøtt, og sjokolade og is har bare kortvarig oppkvikkende effekter!

Personlig sikkerhet

Folk flest er hyggelige, uansett hvor du reiser. Likevel råder vi deg til å holde øynene åpne, slik at du kommer en eventuell ekkel situasjon i forkjøpet:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.